2012. május 24., csütörtök

Epres-karamelles ricotta torta

Újabb vándorrecept, Good Food, Duende, és ahonnan ide is felkerült: Dolce Vita.

Igazából valami sokkal karamellesebbre vágytam, nekem a ricotta elnyomta az égetett cukor ízét, de az eperrel párosítva végül nagyon kellemes kombináció lett.

Hozzávalók 18 cm-es tortához:
150 g teljes kiőrlésű zabkeksz
100 g vaj
500 g ricotta
8 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál porcukor
200 g eper

A kekszet morzsává törtjük, elkeverjük 80 g-nyi olvasztott vajjal és a keveréket kapcsos tortaforma aljába simítjuk. Amíg a krém elkészül, mehet a hűtőbe.
6 evőkanál kristálycukrot alacsony lángon, kevergetés nélkül karamellizálunk, hozzáadjuk a maradék vajat és a ricotta felét. Lezárjuk alatta tüzet és a maradék ricottát is belekeverjük. Porcukorral ízesítjük és alaposan elkeverjük. A krémet a kekszes alapra simítjuk és minimum 2-3 órára (de akár egy éjszakára) ismét hűtőben pihentetjük.
Tálalás előtt levesszük a forma oldalát, a tortát pedig óvatosan tálra tesszük. Megmosott, felvágott eperszemekkel díszítjük. A maradék kristálycukorból újból karamellt készítünk és ezzel csepegtetjük meg az epreket.

2 megjegyzés:

  1. Jaj, ez is csodás lett! :) Talán az eperhez jobb is az enyhébb karamell-íz, nem? És majd sütsz egy igazánnagyonkaramelles tortát is! :)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ez eper is szerette volna az erőteljes égett cukor ízt! És nanáhogy!

    VálaszTörlés