2010. november 14., vasárnap

Fehér csokoládé krém - ünnepi alkalmakra

A nagy karácsony-láz, ami a legtöbb gasztro-blogon keresztülsöpört, engem is megfertőzött. Így készült el egy átlagos vasárnap délutánon az egyik kedvenc Szenteste-desszertem. Az ünnep reggelén vagy akár előző nap összeállíthatjuk, a maradék tojásfehérjéből pedig habcsókot is készíthetünk.
Recept a "Torták, sütemények, csemegék" című könyv alapján

Hozzávalók a piskótához:
2 egész tojás
2 ek. cukor
2. ek. meleg víz
2 ek. liszt
csipet só
késhegynyi sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
100 g cukor
30 g rétesliszt
1 liter tej
4 tojássárgája
2 tábla fehér csokoládé
Továbbá:
1 üveg magozott meggybefőtt
cseresznyepálinka ízlés szerint
4 dl tejszín
porcukor
a díszítéshez málnadzsem és apróra vágott sózatlan pisztácia

1. Először készítsük el a piskótát. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét a sóval verjük kemény habbá. A tojássárgához adjuk hozzá a cukrot és a vizet, keverjük fehéredésig. Most jön a sütőporral elkevert liszt, végül óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjét. Öntsük kisméretű tortaformába vagy tepsibe (ha nem szilikonos formát használunk, kenjük ki vajjal és szórjuk meg liszttel) és előmelegített sütőben 180°C-on tűpróbáig süssük.
2. Amíg sül a tészta, nekiláthatunk a krémnek. Vastag falú lábosban keverjük össze a réteslisztet a cukorral, adjuk hozzá a tejet és dolgozzuk simára. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűsítsük be. A forrástól számítva egy percig főzzük, majd húzzuk le a tűzről. A tojássárgákat egy villával keverjük össze és egy-két merőkanállal merjünk hozzá a tejes keverékből. Folyamatosan kevergetés közben öntsük vissza a tejbe. Lassú tűzön annyira sűrítsük be a krémet, hogy jól tapadjon a fakanálra. Ekkor vegyük le a tűzről és dobjuk bele a kockára tördelt csokoládét. Hűtsük le.
3. A befőttet szűrjük le, ha akarjuk meglocsolhatjuk egy kis cseresznyepálinkával. A piskótát vágjuk kockára. Egy nagyobb üvegedény aljár tesszük a piskóta felét, rá a meggy felét, erre jön a csokikrém fele. Újabb réteg piskóta, gyümölcs, krém. Lefedve négy órára mehet a hűtőbe.
4. A tejszínt porcukorral verjük kemény habbá. A hab kétharmadát kenjük a krém tetejére.
díszítés: a málnadzsemet passzírozzuk keresztül egy szitán, töltsük habzsákba. Kislyukú nyomócsövet használva a süteményt borító tejszínhabra centinként húzzunk párhuzamosan csíkokat. Késheggyel 1 centiméterenként vágjuk át a dzsemcsíkokat, hol egyik, hol a másik irányba. Ha elrontjuk - mint én - készítsünk nonfiguratív díszítést! ;-)
Széles csillagcsővel a maradék tejszínből nyomjunk rózsákat a desszert szélére, majd szórjuk meg pisztáciával (Pisztácia híján nekem ez elmaradt.)
Ha nincs habzsákunk, a dzsemet kávéskanállal is csorgathatjuk, a habrózsákhoz pedig csípjük le egy tiszta nylonzacskó csücskét, és abba töltsük a tejszínt.

4 megjegyzés:

  1. Tyű! Na ezt imádnám szerintem, istenien néz ki! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. (Nem tudok gépelni, bocsi!)

    Na még egyszer: Ráadásul, gondolom, van hozzá passzoló saját meggybefőtted is... ;)

    VálaszTörlés