2010. november 7., vasárnap
Tök jó bolognai spagetti
Egyszer régen, még kamaszkoromban történt, hogy BZ konzervatív, elegáns, kifinomult ám rendkívül elbűvölő nagypapája előtt csúszott ki a számon, már nem is tudom miért lelkesedve: "Tök jó!"
Erre mérhetetlenül zavarba jöttem, mert az adott környezetbe nem illőnek éreztem ezt a mondatot. Ő látva elbizonytalanodásomat, barátságosan megütögette az arcomat, majd megjegyezte: "Micsoda fantasztikus szó! A mai fiatalok milyen frappáns rövidítéssel fejezik ki azt, ha valami tökéletes."
Természetesen a "tökéletes" rendkívül relatív. Egy helyzet, egy ember vagy akár egy étel is csak a mi szubjektív mércénkkel mérve tökéletes, másnak talán középszerű vagy éppenséggel unalmas. De a "tök jó" szemtelenül laza popularitása (épp mint a bolognai spagetti lényegisége) lehetővé teszi, hogy szélesebb rétegeket, ízléseket érintsen. Szóval ez nem egy tökéletes, hanem csupán egy tök jó bolognai spagetti receptje.
Hozzávalók:
500 g darált sertéshús
1 fej apróra vágott vöröshagyma
3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma
fél pohár vörösbor
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
petrezselyem, bazsalikom, rozmaring
só, bors
kevés olaj
spagetti
reszelt parmezán vagy annak híján füstölt mozzarella
1. Kevés olajon fonnyasszuk meg a hagymát, a fokhagymát. Dobjuk rá a darált húst, pirítsuk fehérre, majd öntsük fel a vörösborral.
2. Sózzuk, borsozzuk, ha szárított fűszereket használunk, azokkal is ízesítsük. Friss fűszernövények esetén várjunk még vele, hogy jobban megőrizzék az aromájukat. Pároljuk puhára a húst és hagyjuk, hogy elfője a levét.
3. A hámozott paradicsomot villával vagy turmixgéppel törjük össze. Öntsük a húsra és lefedve, kis lángon főzzük további 20-30 percig. Frissen főtt spagettivel és reszelt sajttal tálaljuk.
Ugye hogy tök egyszerű! ;-)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
-
Évek óta őrizgetek egy hagyományt. Amikor szállingózni kezd az első hó, megünneplem a csodát egy tepsi citromos-narancsos süteménnyel. Mos...
-
Közeledik a tavasz, és én is csatlakozom a költözőmadarakhoz... Hosszas mérlegelés, vívódás után úgy döntöttem, a Levin módra blog egy új...
-
Ha szinte üres a hűtő, ha nincs semmi ötlet vagy nincs túl nagy kedv az ebéd, illetve vacsorakészítéshez, ha váratlan vendégek esnek be, ha ...
Ez tényleg tök jó, egyetértek! :))
VálaszTörlésUgye?! ;))
VálaszTörlés:))
VálaszTörlésJó a történet, jó az étel. Jó a nagypapa. :)
Nálunk is kedvelt az egész családban.
Köszi! Ez amolyan gyerek-kedvenc kaja, nem lehet vele nagyot tévedni. Egyik alkalommal japán srácoknak készítettem. Ízlett is, azzal nem volt gond, de én teljesen ledöbbentem, mikor nekiálltak pálcikával bolognai spagettit enni! ;))
VálaszTörlés:))
VálaszTörlésA japánoknál is kedvelt ám a tészta, a hosszú spagettiszerű tészta. :)