2010. november 1., hétfő

Gombhoz a kabát: Cserépedényben sült szűzpecsenye

Szombaton a piacon fantasztikusan finom savanyú káposztát vettem a tojásos nénitől. Hogy a tojásos néni miért árul a pult alól savanyúságot, örök rejtély marad. Minden esetre a mai menü a klasszikus Boborjános mottó mintájára készült: "Ebéd savanyú káposztával!" Mivel tényleg különösen jó ízű a káposzta, nem akartam megpárolni vagy bármilyen ételbe belefőzni. Úgyhogy inkább sütöttem hozzá egy kis pecsenyét...

Hozzávalók 2 fő részére:
1 db sertésszűz (talán 450 g lehetett)
1 fej vöröshagyma
egy darabka szalonna
3 közepes fej csiperkegomba
só, bors, fűszerkömény, grill fűszerkeverék
kevés olaj
4 közepes krumpli
1 ek. mustár
1-2 ek. tejföl
nagy halom savanyú káposzta

1. A húst szeletekre vágjuk, enyhén megütögetjük, sóval, borssal, köménnyel ízesítjük. Kevés olajon fehér kérget sütünk rá, majd egy tálra szedjük.
2. A szalonnát, a hagymát és a gombát vékonyan felszeleteljük. A cserépedény aljára tesszük a szalonnát, erre jön egy réteg hús, majd sóval meghintett hagyma, ismét hús, végül a grillfűszerrel megszórt gomba. A tetejére egy kevés olajat locsolunk, alufóliával befedjük és a sütőbe toljuk. Úgy 30-40 percig lefedve, majd negyed óráig fólia nélkül sütjük.
3. A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk. Egy fedeles műanyag edényben  mustárt, sót, borsot, grillfűszert és egy kevés olajat keverünk össze. Rádobjuk a krumplit, rátesszük a fedelet és alaposan összerázzuk. Mehet egy kisebb tepsibe, és a hús mellé/alá a sütőbe. Többször átforgatjuk, hogy egyenletesen süljön. A hússal egyszerre készül el.
4. Tálalásnál a húst kevés tejföllel meglocsoljuk, és egy nagy halom savanyú káposztával kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Ha ilyen finom káposztát tudsz venni, készítsd el a nagyanyám féle toros káposztát. De figyelmeztetlek: nem lehet abbahagyni és rá lehet szokni. :))
    http://szellemafazekban.blogspot.com/2009/01/toroskposzta.html

    Vagy anyósom olajos káposztáját, isteni vitaminbomba:
    http://szellemafazekban.blogspot.com/2008/11/olajos-kposzta.html

    Éppen tegnap este monda életem párja, hogy valamelyik este csináljunk hajában sült krumplit olajos káposztával... :)

    VálaszTörlés
  2. Képzeld, pont azon gondolkoztam, hogy a maradék húst meg a káposztát összepárolom, a változatosság kedvéért. Köszi a gondolatolvasást! :))

    VálaszTörlés