2011. április 12., kedd

Gyümölcsös túrótorta

Folytatom a szülinapi torták sorát. Drága fogadott Öcsém épp ma tölti a 24-et, ezúton is kívánok neki BOLDOGSÁGOS SZÜLETÉSNAPOT!

Hozzávalók egy 18-es kapcsos tortaformához:
2 tojás
2 ek. cukor
2 ek. liszt
2 ek. meleg víz
késhegynyi sütőpor
csipet só
200 g túró
200 ml habtejszín
vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
1 cs. habfixáló por
150-200 g friss eper (lehet málna, cseresznye, barack, ribizli, de befőttből, mirelitből is készíthetjük)
1 cs. piros tortazselé

1. Először elkészítjük a piskótát. Első lépésben előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük, a sárgáját a meleg vízzel és a cukorral habosra keverjük. Utóbbihoz adjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt, kivajazott tortaformába öntjük a masszát, és tűpróbáig sütjük. (úgy 15-18 perc) A lekapcsolt sütőben állni hagyjuk, majd a formában hagyjuk kihűlni a piskótát. Mikor kihűlt, óvatosan félbe vágjuk.
2. A túrót a reszelt citromhéjjal és ízlés szerint vaníliás cukorral krémesre keverjük. A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük és összeforgatjuk a túrókrémmel. Az epreket megmossuk, félbe vágjuk. Előírás szerint elkészítjük a tortazselét.
3. A tisztára mosott tortaformába először beleöntjük a zselatint, hagyjuk kissé megdermedni. Ebbe jönnek az eprek, majd a tortalap teteje. Rásimítjuk a túrós-tejszínes krémet, és jöhet a piskóta alja. Így fejjel lefelé mehet a hűtőbe, legalább 2-3 órára, de nyugodtan egy éjszakára is. Tálalás előtt tányérra borítjuk.

2 megjegyzés:

  1. Messziről lejön róla, hogy mennyire krémes és finom! :) Régen ez volt a kedvenc tortám. Biztosan nagyon örült neki az ünnepelt.
    Isten éltesse, és hagyhatnátok egy szeletet nekem is! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Raindrop, átadom az illetékesnek! A tortából nem hagyhatunk, már vasárnap elfogyott... ;)

    VálaszTörlés