2013. július 1., hétfő

H-44, réteges csokoládétorta

Tesókám születésnapjára igazi "királylányos" tortát ígértem. Volt ebben minden, ami szerintem passzol a kategóriába: csokoládés-brownies tésztalap, marcipán, tejszín, meggylekvár, arany színű rózsa, rózsaszínű cukorka.

Hozzávalók:
a tortalaphoz
250 g étcsokoládé
150 g vaj
4 dl víz
2 tojás
265 g liszt
265 g cukor
1 kávéskanál sütőpor
csipet só

a rétegezéshez
200 ml tejszín
1 csomag habfixáló
3-4 evőkanál meggylekvár
100 g étcsokoládé
75 g vaj
200 g marcipán
porcukor

A tortalaphoz egy vastag falú lábosban felolvasztjuk a csokoládét a vajjal és a vízzel. A tűzről levéve langyosra hűtjük. Kézi habverővel a tojást és a csipet sót felverjük, apránként hozzáadjuk a csokoládés keveréket, majd a cukrot. Legvégén beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, és 170°-ra előmelegített sütőben kb. másfél órán keresztül sütjük. Akkor jó, ha a közepe még krémesen puha, de már nem ragad rá a beleszúrt tűre (brownie-jellegű tésztát kell kapnunk).
A kész tortát a formában hagyjuk kihűlni, majd négyfelé vágjuk.

A tejszínt kevés porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk, majd 2-3 evőkanál porcukorral és a vajjal habosra keverjük.
50 g marcipánt tortalap-méretűre nyújtunk.
Az első tortalapot megkenjük meggylekvárral, ráborítjuk a következő lapot.
Erre jön a kinyújtott marcipán, majd a tejszín fele és egy újabb tortalap.
Ezt megkenjük a csokoládékrémmel és rátesszük a torta tetejét.
Az egész tortát megkenjük a maradék tejszínnel.
150 g marcipánt kinyújtunk és beborítjuk vele a tortát. (Nekem kevesebb volt itthon, ezért kellett egy kicsit "csalni" a díszítésnél).

készülnek a rétegek
a torta belülről
az ünnepelt
az a bizonyos régi-régi családi fénykép


♥ BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT, DRÁGA TESÓKÁM! ♥

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése