2011. szeptember 1., csütörtök

Krumplis tészta

A napokban arról beszélgettünk, hogy vannak olyan, tök egyszerű ételek, amik simán kenterbe verik a legbonyolultabb, legkifinomultabb ízeket. A téma megvitatásánál ilyesmik röpködtek: sajtos-tejfölös tészta, juhtúrós vagy tojásos galuska, lecsó, na és természetesen mindenki részéről mély egyetértésben: a krumplis tészta. A beszélgetés meghozta a kedvet, bevallom, egy nagyobbacska adag lett belőle, én pedig egész nap rájárogattam...

Hozzávalók:
500-600 g burgonya
200 g fodros rövid metélt tészta (leggyakrabban kis- vagy nagy kockatésztával készül, de barátnőm édesanyja összetördelt makarónival készíti, úgy is isteni!)
2 közepes fej hagyma
ha nem vegán módon készül, 3 szelet füstölt szalonna
só, bors, pirospaprika, fűszerkömény, majoránna
olaj

1. A tésztát sós-olajos vízben az előírás szerint megfőzzük, leszűrjük.
2. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és egészen apró kockákra vágjuk. Felaprítjuk a szalonnát és a hagymát is.
3. A szalonnát zsírjára sütjük, majd megpároljuk rajta a hagymát. (Ha szalonna nélkül készül, akkor kevés olajon futtassuk meg a hagymát.) Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát. Belekeverjük a krumplikockákat, felöntjük annyi vízzel, hogy kb. a feléig ellepje, fűszerezzük, lefedjük, majd kis lángra visszatesszük főni. Ha szükséges, főzés közben a vizet pótoljuk, de mindig csak egy keveset öntsünk alá.
4. Ha puha a burgonya, és nagyjából a vizet is elfőtte, keverjük hozzá a tésztát, és fedő nélkül nagy lángon pirítsuk össze.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon, nagyon igazad van! Ezeket a tök egyszerű ételeket lehetetlen kiütni a "nyeregből". Nem is kell. Imádom! Azért, mellé szoktam tenni egy kis kacsacombot.

    VálaszTörlés