2012. szeptember 30., vasárnap

Habos almás lepény

Nem szeretem az almát. Kivéve a ropogós húsú, üdén savanykás nyári almát. Nem csak enni, de süteménybe is belesütni. Ez számomra igazi nagymamás recept, puha tésztával, fűszeres töltelékkel, édes tojáshabbal.
(Szemernyi szépséghibája az volt csupán, hogy megbillent a kezem a fűszeres zacskóval, így az én sütésem eléggé pikántosra sikeredett...)

Hozzávalók:
750 g nyári alma (persze ízlés szerint lehet másféléből is)
200 g vaj
3 tojás
300 g cukor
1 rúd vanília
4 evőkanál tej
125 g finomliszt
150 g rétesliszt
2 teáskanál sütőpor
csipet só
fél citrom
1 teáskanál mézeskalács-fűszer vagy sima őrölt fahéj

A vajat 100 g cukorral és a fél vaníliarúd kikapart belsejével habosra keverjük.
A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a tejjel együtt a vajas masszához adjuk.
A liszteket, a sütőport és a sót alaposan elkeverjük, majd kisebb adagokban eldolgozzuk a vajas masszával. A tésztát egyenletesen eloszlatjuk egy tepsiben.
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
Az almákat megmossuk, hámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a citrom reszelt héját, a levét, a fűszert és 100 g cukrot.
Az almás keveréket elsimítjuk a tésztamassza tetején, betoljuk a sütőbe, és 25 percig sütjük.
Közben a tojásfehérjét a maradék 100 g cukorral és a vaníliarúd másik, kikapart felével kemény habbá verjük. A habot a sütőből kivett tészta tetejére kenjük.
További 20 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése