2012. október 25., csütörtök

Vega rakott padlizsán

Épp svédországi "nyaralásomat" töltöm. Október 25-én túl vagyunk az első havas esőn. Szerencsére készültem kesztyűvel... Ennek ellenére vacsora helyett befagylaltoztunk. Itt valamiért népszerűbb a fagyi, mint Magyarország legforróbb augusztusi kánikulájában. A tévében a helyi "Vacsoracsata" zajlik, ott is parfé a desszert. Most mégsem speciális feketeáfonya-jégkrémmel jelentkezem, hanem egy vegetáriánus fogás következik.
Pontos méricskélés és saját fényképezőgép nélkül... (Na meg ékezetek sincsenek ezen a gépen, úgyhogy elég bajosan megy az írás.)

Hozzávalók:
1 padlizsán
fél csomag szója darálthús
fél fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
fél pohár hámozott paradicsom
só, bors
friss, aprított petrezselyem
egy kávéskanál dijoni mustár
ugyanennyi vörös curry krém
reszelt sajt
olaj

A padlizsánt fél cm-es karikákra vágjuk. Lesózzuk, negyed órára félre tesszük, majd leitatjuk róla a nedvességet. Kevés olajon mindkét oldalát megsütjük.
Közben a hagymát, fokhagymát felaprítjuk. Olajon megdinszteljük, majd hozzádjuk a szójahúst. (Meglepően finom!) Kevés ideig pirítjuk, hozzákeverjük a paradicsomot és a fűszereket, öt-tíz percig főzzük.
Tűzálló tálba rétegezünk egy adag padlizsánt, rá a paradicsomos szójahúst, befedjük a maradék zöldséggel, végül megszórjuk reszelt sajttal.
Forró sütőben addig sütjük, míg a sajt megolvad a tetején.
Készíthetjük nem-vegán módon is, marhahúsból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése