Ebben a melegben arra azért nem vállalkoztam, hogy Jupiter kedvencét, egy fehér ökröt süssek áldozatul, inkább a mediterrán konyha frissítő, könnyű gyöngyszemeiből mazsolázgattam. Persze amúgy Levin módra...
Aioli - fokhagymás majonéz
1 tojás sárgája
1 kávéskanál mustár
só, fehér bors
csipetnyi cukor
negyed citrom leve
1-1,5 dl olaj
1 kis gerezd fokhagyma
A tojássárgáját a mustárral, sóval, borssal, cukorral és citromlével kézi elkeverjük. Először cseppenként, majd mikor kezd összeállni a majonéz alapja, bátrabban önthetjük hozzá az olajat. Legvégén hozzákeverünk egy gerezd lereszelt vagy zúzott fokhagymát. Ez a majonézmártás lesz az alapja a padlizsánkrémnek és a hummusznak. Nem tökéletesen autentikus recept, de én lazábban szeretem ezeket a krémeket.
Padlizsánkrém
1 nagy padlizsán
só, bors
csipetnyi chili
petrezselyem
negyed citrom leve
az aioli fele
A padlizsánt több helyen megszurkáljuk majd 200 fokos sütőben puhára sütjük. A héját lehúzzuk és a padlizsán levét kinyomkodjuk. A zöldséghúst összetörjük, sóval, borssal, chilivel és friss, aprított petrezselyemmel ízesítjük. Hozzákeverjük az aiolit és citromlével ízesítjük. Aki fokhagymásabban szereti (vagy nem egy romantikus estére készíti ezt a fogást) nyugodtan zúzhat bele még egy-két gerezdet.
Hummusz
1 konzerv csicseriborsó
só, bors
őrölt kömény
negyed citrom leve
2 nagy evőkanál görög joghurt
az aioli másik fele
Ez is a "gyorséttermi" változat, mivel nem bíbelődtem borsófőzéssel. A konzervet leszűrtem, a csicseriborsót pürésítettem. Só, bors, kömény került bele, majd a joghurt és a majonéz. Végül a pikáns ízhatás kedvéért még egy kis citromlé.
A krémeket pirítóssal, pitával vagy frissen sült lepénykenyérrel kínáljuk.
Kuszkusz saláta
100 g kuszkusz
1 dl zöldségleves
1 nagy piros paprika
2 paradicsom
fél lilahagyma
fél citrom leve
chiliolaj
mentalevél
petrezselyem
só, bors
A kuszkuszt leöntöttem a forró zöldséglevessel és negyed óráig lefedve hagytam, hogy magába szívja a folyadékot. A paprikát gázlángon feketére sütöttem, majd 10 percig lefedve hagytam puhulni, mielőtt lehúztam a héját. A paradicsommal és a lilahagymával együtt nagyon apró kockákra vágtam. A citromlevet kikevertem sóval, borssal, chiliolajjal (sima olívaolaj és chili is jó bele, ha nincs ízesített olajunk), apróra vágott menta- és petrezselyemlevéllel. Beleforgattam a zöldségeket, majd a kuszkuszra öntöttem.
Hűtve kínáljuk.
Borajánló: 2011-es Badacsonyi Muscat Ottonel Szeremleytől
Gyümölcsös, fűszeres, ahogy a címkén is áll: "Igazi örömbor"
Jupiter is elégedett lenne vele!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése