2013. augusztus 7., szerda

Jupiteri édeshármas, avagy könnyű nyári lakoma

Jupiter nem ismeri a mértéket, ha esőt hoz, akkor szakadó záport, villámokat és förgeteget, ha pedig napsütést, akkor felhőtlen égboltról sivatagi hőséggel perzsel. De egy főistennel nem lehet vitatkozni, mi mást tehet az ember, minthogy egy bőséges lakomával megvendégeli, s rábízza az időjárás - vagy méginkább - a sors alakulását...
Ebben a melegben arra azért nem vállalkoztam, hogy Jupiter kedvencét, egy fehér ökröt süssek áldozatul, inkább a mediterrán konyha frissítő, könnyű gyöngyszemeiből mazsolázgattam. Persze amúgy Levin módra... 

Aioli - fokhagymás majonéz
1 tojás sárgája
1 kávéskanál mustár
só, fehér bors
csipetnyi cukor
negyed citrom leve
1-1,5 dl olaj
1 kis gerezd fokhagyma

A tojássárgáját a mustárral, sóval, borssal, cukorral és citromlével kézi elkeverjük. Először cseppenként, majd mikor kezd összeállni a majonéz alapja, bátrabban önthetjük hozzá az olajat. Legvégén hozzákeverünk egy gerezd lereszelt vagy zúzott fokhagymát. Ez a majonézmártás lesz az alapja a padlizsánkrémnek és a hummusznak. Nem tökéletesen autentikus recept, de én lazábban szeretem ezeket a krémeket.

Padlizsánkrém
1 nagy padlizsán
só, bors
csipetnyi chili
petrezselyem
negyed citrom leve
az aioli fele

A padlizsánt több helyen megszurkáljuk majd 200 fokos sütőben puhára sütjük. A héját lehúzzuk és a padlizsán levét kinyomkodjuk. A zöldséghúst összetörjük, sóval, borssal, chilivel és friss, aprított petrezselyemmel ízesítjük. Hozzákeverjük az aiolit és citromlével ízesítjük. Aki fokhagymásabban szereti (vagy nem egy romantikus estére készíti ezt a fogást) nyugodtan zúzhat bele még egy-két gerezdet.

Hummusz
1 konzerv csicseriborsó
só, bors
őrölt kömény
negyed citrom leve
2 nagy evőkanál görög joghurt
az aioli másik fele

Ez is a "gyorséttermi" változat, mivel nem bíbelődtem borsófőzéssel. A konzervet leszűrtem, a csicseriborsót pürésítettem. Só, bors, kömény került bele, majd a joghurt és a majonéz. Végül a pikáns ízhatás kedvéért még egy kis citromlé.

A krémeket pirítóssal, pitával vagy frissen sült lepénykenyérrel kínáljuk.

Kuszkusz saláta
100 g kuszkusz
1 dl zöldségleves
1 nagy piros paprika
2 paradicsom
fél lilahagyma
fél citrom leve
chiliolaj
mentalevél
petrezselyem
só, bors

A kuszkuszt leöntöttem a forró zöldséglevessel és negyed óráig lefedve hagytam, hogy magába szívja a folyadékot. A paprikát gázlángon feketére sütöttem, majd 10 percig lefedve hagytam puhulni, mielőtt lehúztam a héját. A paradicsommal és a lilahagymával együtt nagyon apró kockákra vágtam. A citromlevet kikevertem sóval, borssal, chiliolajjal (sima olívaolaj és chili is jó bele, ha nincs ízesített olajunk), apróra vágott menta- és petrezselyemlevéllel. Beleforgattam a zöldségeket, majd a kuszkuszra öntöttem.
Hűtve kínáljuk.

Borajánló: 2011-es Badacsonyi Muscat Ottonel Szeremleytől
Gyümölcsös, fűszeres, ahogy a címkén is áll: "Igazi örömbor"
Jupiter is elégedett lenne vele!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése