Kérem, aki ilyen narancslekvárt kap tőlem karácsonyra, az tegyen úgy, mintha nem látta volna ezt a bejegyzést! Köszönöm! :)
Szóval, elkészült a narancslekvár - tündérkijájlány nyelven szólva najancslepkár.
Két dolgot állapítok meg minden egyes lekvárfőzés alkalmával:
1. soha többet, mert még a plafon is ragad a gyümölcstől
2. legközelebb is, mert ez isteni lett!!
A két megállapítás paradoxonnak tűnik, de nem az. A konyhatakarítástól a kóstolásig megváltozik az ember viszonyulása a lekvárhoz.
Hozzávalók:
kb. 3,5 kg narancs
kb. 750 g cukor
egy rúd vanília
1 csomag 2:1 zselésítő
A narancsokat alaposan megmostam (forró víz, tiszta dörzsi szivacs), majd zöldséghámozóval vékonyan lehámoztam a héját.
A fehér hártyát levagdostam a gyümölcshúsról, azt felkockáztam, lecukroztam, hozzákevertem a narancshéjat, a vaníliarudat, és úgy másfél órán keresztül kis lángon, gyakran megkeverve főztem.
Kiszedtem a vaníliát, botmixerrel összetörtem a lekvárt, hozzáadtam a zselésítőt, és újabb kevergetős 10 perc főzés következett.
Kimosott, kiszárított üvegekbe töltöttem, forrón fejre állítottam őket.
Hat darab sorszámozott példány lett belőle.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
-
Ha szinte üres a hűtő, ha nincs semmi ötlet vagy nincs túl nagy kedv az ebéd, illetve vacsorakészítéshez, ha váratlan vendégek esnek be, ha ...
-
Nálunk minden évben hal van karácsony vacsorára. Idén sem maradt el, háromféle is készült: rántott ponty, vajban sült cápaharcsa és lazac....
-
Évek óta őrizgetek egy hagyományt. Amikor szállingózni kezd az első hó, megünneplem a csodát egy tepsi citromos-narancsos süteménnyel. Mos...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése