2011. február 11., péntek

Francia rakott burgonya

Mi mással tudnék stílusosabban visszatérni a gasztroblog világába, mint sem krumplival?
Genetikailag vagyok burgonyafüggő, édesapám rám hagyott öröksége a kék szem, a spirituális világszemlélet és az állatszeretet mellett. (Bezzeg az abszolút hallását sem én, sem a nővérem nem örökölte!)
Egyszemélyesre berendezett háztartásom olyképpen működik, hogy vagy a szomszédban lakó fogadott családom egyik-másik tagja csatlakozik hozzám, vagy anyukám ebédel velem. Szóval egyszemélyes háztartásom gyakorlatilag alapjáraton 2-3 főből áll, a receptek is maradnak 2-3 személyesek, könnyen és gyorsan elkészíthetők...

Hozzávalók két személyre:
4 db közepes burgonya
1 kisebb fej vöröshagyma
3 db tojás
2-3 ek. tejföl
1 kis doboz tejszín
só, bors, petrezselyem, grill zöldségfűszer
olívaolaj
a tetejére reszelt sajt

1. A krumplit meghámozzuk, félbe vágjuk és a lehető legvékonyabban szeleteljük. Egy tűzálló tálba olívaolajat öntünk, beleforgatjuk a burgonyát, fűszerezzük és lefedve a sütőbe tesszük. 200°C-on légkeverésesben úgy 20 perc kell, hogy majdnem készre puhuljon.
2. Közben megfőzzük a tojásokat, majd hámozás után a szeletelővel mindkét irányba felvágjuk vagy késsel felkockázzuk.
3. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd lekapcsoljuk alatta a gázt (villanyt, ki mit használ) és még forrón hozzákeverjük a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk.
4. A krumplit kivesszük a sütőből, rászórjuk a tojást, a tetejére öntjük a hagymás-tejfölös keveréket, végül az egészet meglocsoljuk a tejszínnel. Visszafedjük és újabb 15 percig sütjük. Akkor jó, ha villát beleszúrva puha a krumpli.
5. Végül megszórjuk a sajttal és rápirítjuk. Könnyű salátával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése