Külalakra nem mondanám, hogy életem fő műve, de ízvilágában bombasztikus! Alul sűrű, habcsók-szerű tésztalap, felette kávékrém, tetején olvasztott csoki - mit mondjak még?
A recept szinte üldözött, egy régi gaszto-magazinban bukkant fel először, aztán Duende ajánlására Csibe oldalán is belefutottam. Végzetes találkozás volt: ezt a süteményt örökre a szívembe zártam.
Hozzávalók egy 18-es tortához:
3 nagy, tanyasi tojás
215 g porcukor
100 g kókuszreszelék
3,5 evőkanál liszt
100 g vaj
1 dl frissen főzött, lehűtött presszókávé
100 g narancsos étcsokoládé
csipet só
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét csipet sóval és 130 g porcukorral habbá verünk, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és két evőkanál lisztet. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 175°-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük.
A tojássárgát elkeverjük a kávéval és a maradék 1,5 kanál liszttel. Vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. A vajat a maradék 85 g porcukorral habosra keverjük, majd hozzáforgatjuk a langyosra hűtött kávékrémet. Hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni.
A tortát kivesszük a formából és tortatálra tesszük. Rákenjük a kávés krémet és olvasztott csokoládéval díszítjük.
2012. május 24., csütörtök
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
-
Évek óta őrizgetek egy hagyományt. Amikor szállingózni kezd az első hó, megünneplem a csodát egy tepsi citromos-narancsos süteménnyel. Mos...
-
Közeledik a tavasz, és én is csatlakozom a költözőmadarakhoz... Hosszas mérlegelés, vívódás után úgy döntöttem, a Levin módra blog egy új...
-
Ha szinte üres a hűtő, ha nincs semmi ötlet vagy nincs túl nagy kedv az ebéd, illetve vacsorakészítéshez, ha váratlan vendégek esnek be, ha ...
Gyönyörű lett! És tényleg és ugye? Ugye milyen isteni? :)
VálaszTörlésMi az hogy! Ezzel fogom meglepni magamat a szülinapomra is!! :))
VálaszTörlés