2012. június 11., hétfő

Zsúrkenyér és zsúrzsemle

A szomszédban előkerült a kenyérsütőgép. Összemértem magamat vele, a gépi verzióval szemben elkészítettem Duende zsúrkenyerét, előbb doboz, majd zsemle formában. Valahogy én jobban szeretem a kézi munkát, sokkal személyesebb, az ember őszinte kapcsolatba kerül a tésztával.

Hozzávalók:
500 g liszt
20 g friss élesztő
1 csapott teáskanál só
2 csapott teáskanál cukor
3 dl tej
1 dl víz
60 g vaj

Egy deci tejet megmelegítünk (ne legyen forró!), elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, és 10 percig dolgozni hagyjuk. A lisztet alaposan eldolgozzuk a sóval, majd hozzákeverjük az élesztős tejet, a megolvasztott vajat és a maradék folyadékot. Fényes, lágy tésztává dagasztjuk és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kiütögetjük belőle a felesleges levegőt, ismételten átgyúrjuk és vagy:
a) dobozformába tesszük, vagy
b) zsemléket formázunk belőle.
Újabb 25-30 percig kelesztjük, közben a sütőt 180°-ra előmelegítjük.
Ropogós aranybarnára sütjük.
puha "zsúrzsemle"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése