2012. november 4., vasárnap

Kísérteties(en finom) csokoládétorta

Ez a csokoládétorta nem az én művem, de annyira finom volt, hogy elkértem a receptet. Itt a tévében a helyi (svéd) Stahl Judit készítette, halloween alkalmából habcsók-szellemekkel (svédül szólva: spökmaränger) díszítve. Keresztmamám húga ezzel az ijesztően ízletes kávédesszerttel fogadott minket. Kevés számú svéd olvasómnak eredeti nyelven is prezentálom a receptet. Magyar olvasóimnak pedig kiváló svéd nyelvgyakorlás,  hiszen Fülig Jimmy óta tudjuk, milyen hasznos ismeret ez:
"- Tud spanyolul?
- Néhány előétel nevét, de azzal úgy-ahogy megértetem magamat."

 
Hozzávalók - ingredienser:
100 g vaj - smör
200 g étcsokoládé - mörk choklad
2 dl kristálycukor - störsocker
4 tojás - ägg

a csokoládébevonathoz - chokladglasyr:
1 dl tejszín - vispgrädde
100 g étcsokoládé - mörk chokolad
1 evőkanál méz - msk honung
1 evőkanál vaj - msk smör

kiegészítők - tillbehör:
felvert tejszínhab vagy szellemhabcsókok - lättvispad grädde ev spökmaränger

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Sätt ugnen på 200 grader.
A darabokra tördelt csokoládét és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk, simára keverjük. 
- Bryt ner chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Vispa till en blank smet utan klumpar.
Beleszórjuk a cukrot, végül egyenként hozzákverjük a tojásokat.
- Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat.
Egy 24 centi átmérőjű tortaformát fóliával kibélelünk. Beleöntjük a masszát és 15-20 percig sütjük. Teljesen hűtsük ki, mielőtt kiborítjuk a formából.
- Klä en form 24 cm i diameter med aluminiumfolie. Häll smeten i formen och grädda på andra falsen nerifrån 15-20 minuten. Låt kallna helt och gärna stå i kyl, innan du tar den ur formen.
Csokoládémáz: forraljuk fel a tejszínt. Vegyük le a tűzről, és szórjuk bele az apróra tördelt csokoládét. Amikor elolvadt, keverjük bele a mézet és a vajat. Hagyjuk kissé lehűlni, majd öntsük a hideg tortára, és várjuk meg, amíg megszilárdul. Tejszínhabbal tálaljuk.
- Glasyr: koka upp grädden. Ta från värmen och tillsätt chokladen i små bitar. Röt tills choklanden smält. Tillsätt honung och smör. Låt svalna något och häll den sedan på den kalla kakan. Låt kakan stelna, Servera med lättvispad grädde.

További fotók a hajmeresztő lakomáról:
Így jár az, aki halloween idején a húsgombócokhoz nyúlkál :)
(mandulakörmös virsliujjak)
Egy kis délutáni falatozás a kávé mellé...
Nemzetközi egyveleg: olasz mozarellás paradicsom, magyar házi kolbász és svéd pácolt lazac
(orosz hússaláta egy másik regényben szerepel...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése