Mint tudjuk, a svédasztalnak, a svédcsavarnak és a svédmasszázsnak nincs sok köze Svédországhoz. De a sajtlevesnek sem. Legalábbis eddig a pillanatig. Ugyanis bor helyett egy kevés akvavitettel bolondítottam meg.
Az akvavit a skandináv országok specialitása; köménnyel ízesített gabonapárlat. Nagyon kellemes, fűszeres ital, nem csak levesben, de kis kupicás pohárból fogyasztva is kitűnő.
Hozzávalók:
200 g Grevé sajt (ementáli-jellegű, azzal helyettesíthetjük)
1 kupica akvavit (használhatunk alma- vagy körtepálinkát is)
1-1 fej vörös- és lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db alma
1,2 l zöldségleves (lehet leveskockából is)
2,5 dl főzőtejszín
1 evőkanál olívaolaj
só, bors, majoranna
A sajtot lereszeljük, az almát meghámozzuk, felkockázzuk, a hagymákat felaprítjuk.
A hagymákat megdinszteljük az olajon, hozzádjuk a fokhagymát, végül az almakockákat. Felöntjük a levessel, fűszerezzük, és puhára főzzük benne a zöldséget-gyümölcsöt. Simára turmixoljuk, és hozzáadjuk a tejszínt, a sajtot és az akvavitet. Összeforraljuk, és már tálalhatjuk is.
Igazán lélekmelengető, télies, sarkvidéki fogás.
2012. november 1., csütörtök
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
-
Évek óta őrizgetek egy hagyományt. Amikor szállingózni kezd az első hó, megünneplem a csodát egy tepsi citromos-narancsos süteménnyel. Mos...
-
Közeledik a tavasz, és én is csatlakozom a költözőmadarakhoz... Hosszas mérlegelés, vívódás után úgy döntöttem, a Levin módra blog egy új...
-
Ha szinte üres a hűtő, ha nincs semmi ötlet vagy nincs túl nagy kedv az ebéd, illetve vacsorakészítéshez, ha váratlan vendégek esnek be, ha ...
És a svédtornának? :))
VálaszTörlésKedves kis levesnek ígérkezik.
Svédtornának sem.. :D
VálaszTörlés