2012. november 1., csütörtök

Sajtleves svédcsavarral

Mint tudjuk, a svédasztalnak, a svédcsavarnak és a svédmasszázsnak nincs sok köze Svédországhoz. De a sajtlevesnek sem. Legalábbis eddig a pillanatig. Ugyanis bor helyett egy kevés akvavitettel bolondítottam meg.
Az akvavit a skandináv országok specialitása; köménnyel ízesített gabonapárlat. Nagyon kellemes, fűszeres ital, nem csak levesben, de kis kupicás pohárból fogyasztva is kitűnő.

Hozzávalók:
200 g Grevé sajt (ementáli-jellegű, azzal helyettesíthetjük)
1 kupica akvavit (használhatunk alma- vagy körtepálinkát is)
1-1 fej vörös- és lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db alma
1,2 l zöldségleves (lehet leveskockából is)
2,5 dl főzőtejszín
1 evőkanál olívaolaj
só, bors, majoranna

A sajtot lereszeljük, az almát meghámozzuk, felkockázzuk, a hagymákat felaprítjuk.
A hagymákat megdinszteljük az olajon, hozzádjuk a fokhagymát, végül az almakockákat. Felöntjük a levessel, fűszerezzük, és puhára főzzük benne a zöldséget-gyümölcsöt. Simára turmixoljuk, és hozzáadjuk a tejszínt, a sajtot és az akvavitet. Összeforraljuk, és már tálalhatjuk is.
Igazán lélekmelengető, télies, sarkvidéki fogás.

2 megjegyzés: