2012. november 6., kedd

Tejszínes-garnélás gnocchi

Tobzódom a tengerek kincseiben! Ezalatt a két hét alatt ettem kagylót, háromféleképpen elkészített lazacot: füstöltet, pácoltat és sütőben sültet, lepényhalat, tőkehalat, heringet, ráksalátát és rákmártásosos gnocchit.
A tradícionális svéd konyha önmagában nem variálja túl a halak elkészítését: leginkább sütik, pácolják vagy füstölik és nyakon öntik a boltokban kapható sült-pácolt-füstölt halakhoz való kész szószokkal. De a tengeri finomságok ízének változatossága mindenért kárpótol.
Svéd felmérések alapján az országban a só után a leggyakrabban használt adalék - nem a bors - hanem a tejszín, úgyhogy ebből a szempontból kifejezetten svédes a receptem.

Hozzávalók:
egy adag kifőzött házi gnocchi
250-300 g fagyasztott garnéla
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
egy evőkanál vaj
egy evőkanál liszt
só, bors, őrölt chili
friss petrezselyem
frissen facsart citromlé
1 doboz főzőtejszín 

A hagymát apró kockákra vágjuk, és a vajon megdinszteljük. Rádobjuk a fagyos garnélákat, fokhagymával, sóval, borssal, chilivel és citromlével ízesítjük.
Rövid ideig pároljuk, a rák egy kis levet fog ereszteni.
Rászórjuk a lisztet, néhány percig kavargatjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Mehet bele az aprított petrezselyem is. Összeforraljuk és a gnocchira halmozva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése