Tobzódom a tengerek kincseiben! Ezalatt a két hét alatt ettem kagylót, háromféleképpen elkészített lazacot: füstöltet, pácoltat és sütőben sültet, lepényhalat, tőkehalat, heringet, ráksalátát és rákmártásosos gnocchit.
A tradícionális svéd konyha önmagában nem variálja túl a halak elkészítését: leginkább sütik, pácolják vagy füstölik és nyakon öntik a boltokban kapható sült-pácolt-füstölt halakhoz való kész szószokkal. De a tengeri finomságok ízének változatossága mindenért kárpótol.
Svéd felmérések alapján az országban a só után a leggyakrabban használt adalék - nem a bors - hanem a tejszín, úgyhogy ebből a szempontból kifejezetten svédes a receptem.
Hozzávalók:
egy adag kifőzött házi gnocchi
250-300 g fagyasztott garnéla
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
egy evőkanál vaj
egy evőkanál liszt
só, bors, őrölt chili
friss petrezselyem
frissen facsart citromlé
1 doboz főzőtejszín
A hagymát apró kockákra vágjuk, és a vajon megdinszteljük. Rádobjuk a fagyos garnélákat, fokhagymával, sóval, borssal, chilivel és citromlével ízesítjük.
Rövid ideig pároljuk, a rák egy kis levet fog ereszteni.
Rászórjuk a lisztet, néhány percig kavargatjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Mehet bele az aprított petrezselyem is. Összeforraljuk és a gnocchira halmozva tálaljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
-
Évek óta őrizgetek egy hagyományt. Amikor szállingózni kezd az első hó, megünneplem a csodát egy tepsi citromos-narancsos süteménnyel. Mos...
-
Közeledik a tavasz, és én is csatlakozom a költözőmadarakhoz... Hosszas mérlegelés, vívódás után úgy döntöttem, a Levin módra blog egy új...
-
Ha szinte üres a hűtő, ha nincs semmi ötlet vagy nincs túl nagy kedv az ebéd, illetve vacsorakészítéshez, ha váratlan vendégek esnek be, ha ...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése