2013. január 2., szerda

Mangó chutney

Az indiai konyha egyik jellegzetessége a chutney (csatni), ami fűszerekből, illetve zöldségekből, gyümölcsökből készül. Egyszerre lekvár, savanyúság és mártás, ezért elsősorban más ételek mellé fogyasztják.
A mangócsatni illatos gyümölcsből, cukorból, csípős chiliből, savanykás almaecetből, csipetnyi sóból, kesernyés gyömbérből és pikáns fűszerekből készül, így egyesítve mind az öt alapízt.
Sült húsok, halak, tenger gyümölcsei mellé kínáljuk.

Hozzávalók:
3 nagy zöld (nem túl érett) mangó
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál friss, reszelt gyömbér
2 kisebb chilipaprika
1,8 l víz
5 evőkanál almaecet
10 evőkanál nádcukor
2 teáskanál currypor
3 kávéskanál só
3 in 1 zselésítő

A mangót hámozzuk meg, húsát vágjuk le a középen lévő nagy magról, és kockázzuk fel. Sózzuk le és tegyük félre.
A fokhagymát aprítsuk fel. A chili ereit, magjait kaparjuk ki, és vágjuk nagyon vékony csíkokra.
A vizet az ecettel és a cukorral forraljuk fel, adjuk hozzé a gyömbért, a fokhagymát, a curryt, végül pedig a mangót. Néhányszor megkeverve főzzük 30-40 percig.
Botmixerrel egy kicsit törjük össze a gyümölcsöt, de ne teljesen. A chutney darabosabb állagú, mint egy hagyományos lekvár.
Keverjük hozzá a chilipaprikát és a zselésítőt. Kevergetve főzzük további 8-10 percig.
Forrón töltsük steril üvegekbe.

(A zselésítőt elhagyhatjuk, akkor azonban kevesebb vizet használjunk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése