2013. január 30., szerda

Sajtgolyóval töltött fánkocska


Recept, még szilveszterről*, de most a farsang kapcsán szintén aktuális: apró képviselőfánkok pikáns-juhtúrós sajtgolyóval töltve. Képzeljük csak el egy pohár száraz pezsgővel vagy finom fehér borral...

A töltelék:
150 g juhtúró
100 g reszelt füstölt sajt
2-3 gerezd fokhagyma
frissen őrölt fekete vagy zöld bors

A fokhagymát nagyon apróra vágjuk vagy fokhagymanyomón átnyomjuk. Összekeverjük a juhtúrót, a reszelt sajt felét, a fokhagymát, majd borssal ízesítjük. Sózni nem igazán kell, mert a juhtúró általában önmagában is elég sós. A masszából nedves kézzel kis golyókat formázunk, amiket a maradék reszelt sajtban meghempergetünk. Mindegyik golyóba fogpiszkálót szúrunk, majd tálalásig hűtőben tároljuk.

A képviselőfánkok:
2,5 dl víz
80 g vaj
150 g liszt
1 kávéskanál só
3 egész tojás

A vizet egy magas falú fazékba öntjük, a vajjal és a sóval felforraljuk.
Beleöntjük a lisztet és fakanállal alaposan elkeverjük. Addig keverjük, míg a massza elválik az edény falától. Akkor lehúzzuk a tűzről, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
A sütőt 220°C-ra előmelegítjük, és egy magasabb lábosban kevés vizet teszünk be, ez fogja előállítani a sütéshez szükséges gőzt. Két tepsit sütőpapírral bélelünk ki.
A masszából kávéskanál vagy habzsák segítségével kis halmokat teszünk a tepsikre.
A fánkokat 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Amíg a sütemény sül, ne nyissuk ki a sütő ajtaját.
A képviselőfánkok frissen a legfinomabbak, ezért lehetőleg a találást megelőző órákban készítsük el őket. Kínálhatjuk külön tálon a fánkokat és a sajtgolyókat, hogy a vendégek tölthessék meg őket, de be is tölthetjük őket.
Nekem (ahogy a fenti fotó is mutatja) sikerült egy leszúrt fánk-sárkányt produkálnom. Bár ez a szilveszteri vacsoraasztal mellett sokkal viccesebben festett... Lehet, hogy a pezsgő tehet róla?

*Eni vendégposztja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése