2013. június 22., szombat

Red velvet, vagyis vörös bársony torta

Közlemény: drága barátaim! Sajnálattal értesítelek benneteket, hogy mostantól megvágott tortákat kaptok ajándékba. Tarthatatlan, hogy nem tudom feltenni a blogra a torták belsejét illusztráló fényképeket, mert képtelen vagyok esti világításban normális fotót készíteni róluk.
Tisztelettel, kelt, dátum, aláírás, satöbbi...
:)
Na, jó, ez persze csak vicc, de tényleg nem tudtam lefotózni a torta lényegi belsejét. A vörös bársony nevet arról kapta, hogy az ételfestéktől a piskóta mélypiros színt kap. (Az eredeti receptben kakaópor és író adja ki ezt a színhatást. Állítólag. Nem próbáltam. Viszont valódi horrorisztikus hatásokat értem el a konyhában az ételszínezéktől.)
A krém egyszerű tejszínes mascarpone, a lényeg, hogy a világos színe jól elüssön a tészta vörös bársonyától. A torta nem túl bonyolult, mégis a szokatlan színektől van benne valami kis rendkívüliség. Egy csipet Moulin Rouge-feeling.

Hozzávalók:
5 tojás
5 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
2 evőkanál joghurt
2 evőkanál kakaópor
egy kis üveg piros gél ételfesték
4 evőkanál liszt
késhegynyi sütőpor
csipetnyi só
250 g doboz mascarpone
2 dl tejszín
porcukor
150 g fehér marcipán
3-4 evőkanál málnalekvár

180°-ra előmelegítjük a sütőt.
A tojásokat a sóval és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat és az ételfestéket, végül a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát.
20-25 perc alatt (tűpróbáig) sütjük. Ha teljesen kihűlt, három lapba vágjuk és két lapot megkenünk málnalekvárral.
A tejszínt ízlés szerint porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a mascarponéhoz forgatjuk. Az alsó és a középső tortalapot megtöltjük vele, végül a maradék krémmel bevonjuk a torta külsejét is.
A marcipánt porcukros felületen kinyújtjuk, végül beburkoljuk vele a tortát.
az álneves ünnepeltem, HBD!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése