2012. július 8., vasárnap

Nyári minestrone leves

Van, akinek a gyümölcsből, nekem az idényzöldségekből készült leves a nyári kedvencem. A paradicsomos alaptól olaszos hangulatú, a sokféle zöldségtől pedig ezer-gazdag ízű.
A "minestrone" azt jelenti "sűrű leves", ami valójában a recept egyetlen hozzávalója - a bőségesség. Télen megfőzött vagy konzerv fehér babbal, apróra tördelt makarónival, sűrű paradicsomszósszal még laktatóbbá, tartalmasabbá tehetjük.

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 nagy paradicsom
2 gerezd fokhagyma
3 szál zellerszár
olaj
A zöldségeket apróra vágjuk. A hagymával kezdve kevés olajon megpároljuk őket, majd összeturmixoljuk.
Továbbá:
2-2 db sárgarépa és petrezselyemgyökér
1 zellergumó
1 kisebb cukkini
fél karalábé
1 nagyobb burgonya
fél paprika
de ízlés szerint bármilyen idényzöldség kerülhet bele: zöldbab, borsó, kelkáposzta...
fűszerek: só, bors, zöldségleves-kocka, bazsalikom, kakukkfű, őrölt rozmaring, aprított petrezselyem
A paradicsomos alapot felöntjük vízzel, beledobáljuk a felaprított zöldségeket, ízesítjük a fűszerekkel és lassú tűzön, hogy az ízek összeérjenek, megfőzzük.
Tálaláskor reszelt sajttal (legfinomabb parmezánnal) szórjuk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése