2012. július 8., vasárnap

Sült tésztakagyló bolognai raguval töltve

Nem is olyan távoli múltban esti mese gyanánt egy kedves történetet hallgattam. Szerepelt benne autentikus olasz kert lugassal, eredeti olasz papá házi borral és hamisítatlan olasz mamma valódi bolognai raguval.
De ahogy a mesék, úgy a receptek is folyton folyvást változnak. Az enyém, a történetből kiindulva: ilyen lett. Ami a lényeg, hogy egy hamisítatlan magyar mamma (az enyém) így is el volt ragadtatva.

Ajánlom szeretettel és köszönettel a Római Birodalom hőseinek és rajongóinak, stílusosan egy Marcus Aurelius idézettel körítve:
"Ne gondold, hogy ami neked nehezedre esik, az emberileg lehetetlen.
Inkább úgy fogd fel, hogy ami emberileg lehetséges és megszokott, azt te is elérheted."


Hozzávalók a raguhoz:
500 g darált sertéshús
2 szál friss sárgarépa
fél zellergumó és ugyanannyi szár
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
őrölt kömény, őrölt rozmaring, kakukkfű, petrezselyem
1/2 dl húsleves
1 hámozott paradicsomkonzerv
1 teáskanál mustár
Továbbá:
1 csomag kagylótészta
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
tej
szerecsendió
sajt

A vöröshagymát, a sárgarépát, a zellert nagyon apróra vágjuk, a foghagymát fokhagymanyomón átpasszírozzuk.
A hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a zöldségeket, a fokhagymát és a húst. Kissé átpirítjuk, fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és rozmaringgal. Felöntjük kevés húslevessel és ebben pároljuk puhára a húst és a zöldségeket.
A paradicsomkonzervet összeturmixoljuk, mustárral ízesítjük és amikor a leves elforrt, hozzáadjuk a húshoz. Nagyon lassú tűzön tovább főzzük, mielőtt teljesen kész lenne, belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Sós, forró vízben kifőzzük a tésztát.
Vajból és lisztből világos rántást készítünk, annyi tejjel engedjük fel, hogy sűrű besamelmártást kapjunk, amit sóval és szerecsendióval ízesítünk.
Kivajazott tepsibe rendezzük a tésztakagylókat.
Megtöltjük bolognai raguval, egy-egy kanál besamellel, végül megszórjuk reszelt sajttal.
Forró sütőben sütjük.
Én zellerből készült pestóvan (zellerszár, só, fokhagyma, olívaolaj, citrom nagyon finomra turmixolva) tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése