Megváltoztak a kávézási szokásaim. Most már nem függőségből, hanem a "világ megmentésének érdekében" fogyasztom.
Az érthetőség kedvéért megosztom Duende kommentjét: "Mesélhetnék kedvenc Janeway kapitányom(nőm)ról, aki még egy csillagködbe
is képes volt benavigálni csillaghajóját, mert kávét sejtetett, és
mikor találkozott időskori önmagával, elmondta fiatalabb önmagának, hogy
leszokott a kávéról, de már bánja. S visszaszokott rá, így volt erejük
és éberségük legyőzni a gaz borgot. Le ne szokj a kávéról! Ki fogja
megmenteni a bolygót?!"
S egy másik klasszikus idézve "A desszertet azért megesszük. Kávéval? Nem bánom, egy kávé is belefér." (Eszeveszett birodalom). Szóval nincsen kávé desszert nélkül.
Így hát igazi bolygómegmentős, kávékísérős sütemény következik.
Hozzávalók 24 darabhoz:
650 g liszt
3 dl tej
25 g friss élesztő vagy ennek megfelelő mennyiségű szárított
150 g vaj
2 tojás
260 g cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
csipet só
A tej felét megmelegítjük, belekeverünk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 percre félre tesszük. Ez idő alatt az élesztő munkához lát.
A liszt háromnegyedét, a sót, 160 g cukrot elkeverünk. Közepébe öntjük az élesztős tejet, a tej maradékát és 50 g olvasztott vajat.
Lágy tésztává gyúrjuk, miközben a maradék lisztet hozzáadagoljuk.
40-60 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A tésztát deszkára borítva újból átgyúrjuk, és vékonyra nyújtjuk.
A maradék 100 g vajat megolvasztjuk, belekeverjük a maradék 100 g cukrot (esetleg vaníliát is keverhetünk hozzá) és a fahéjat.
Ezzel az ízesített vajjal egyenletesen megkenjük a tésztát, majd óvatosan feltekerjük.
A tekercset 24 egyforma darabra vágjuk, és papírral bélelt muffinformákba ültetjük.
A tetejét durva szemű szórócukorral is díszíthetjük.
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, és amíg bemelegszik, a tésztát hagyjuk tovább kelni.
20 perc alatt megsütjük.
Ahogy sül, a tészta tovább növekszik, és rózsaszerűen "kivirágzik".
Mivel a kelt tészta igazán frissen finom, én a maradékot fagyasztóba teszem, és amikor épp egy sütemény hiányzik a kávé mellé, kiveszem, és mikróban vagy sütőben felmelegítem.
2012. szeptember 24., hétfő
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
-
Évek óta őrizgetek egy hagyományt. Amikor szállingózni kezd az első hó, megünneplem a csodát egy tepsi citromos-narancsos süteménnyel. Mos...
-
Kreatív blogger lettem! Nagyon köszönöm Szemirámisznak (akinek ugyebár van egy függőkertje, és ő maga a világ egyik csodája) és Duendének ...
-
Ezzel a recepttel csatlakozom Sedith 36. VKF "Világjáró fazék" kiírásához. Sokfelé jártam, sokfélét kóstoltam, de az első élmény...
:))))))))))))
VálaszTörlésÉs gyönyörűek a csigabigák! Én is sütök ilyet. :)
(Éljen Captain Janeway! Le a Borggal!)
:))))
Éljen a Szent Küldetés!!! :)))
VálaszTörlésLennék én is matróz azon a hajón, és a Szent Küldetésért még áldozatra is képes lennék.
VálaszTörlésKávé nélkül mit sem ér a süti, az élet, a napfény, az ebéd, a reggel,a pihenés...bármit mögé tudok illeszetni. És mindet igaznak hiszem.
Kedves sajtosbrokkoli, csatlakozz bátran, bármikor a Szent Küldetéshez.
VálaszTörlésMégiscsak jobb egy nemes célért inni azt a kávét! ;)