2012. szeptember 2., vasárnap

Krémes csillagtök-leves

Egy pici, édes csillag alakú tököcske árválkodott a hűtő alsó, zöldségtároló rekeszében. Megsajnáltam. De a rántott verziónál hollywoodibb sorsot szántam neki. A minap láttam a „Pár lépés a mennyország” című remekművet, ahol a nagymama híres csillagtök-levesét szolgálták fel, gondoltam, megpróbálkozom vele.
Sztárcsináló producerkedésem ott bukott el, hogy sem a nagyi több száz éves receptje, sem valódi mexikói alapanyagok nem álltak rendelkezésemre. Egy árva édesburgonya, friss chili, de még csak egy zacskó tortillachips sem volt itthon.
Így hát maradt a hűtőszekrényem valós tartalma és a fantáziám…

Hozzávalók két személyre:
1 kisebb csillagtök (patisszon)
2 közepes burgonya
reszelt füstölt sajt
1 evőkanál liszt
2 evőkanál joghurt
só, fekete bors
kapor, chili, borsikafű, lestyán
olaj
bacon a tálaláshoz

A csillagtököt meghámozzuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. A burgonyát szintén hámozzuk, kockázzuk.
Kevés olajon átpirítjuk a zöldségeket, majd felöntjük vízzel. Főzhetjük csirkealaplében is.
A lestyán kivételével beleszórjuk a fűszereket a levesbe. Lehetünk bőkezűek, a tök semleges íze szívesen veszi a fűszereket.
Ha a zöldségek megpuhultak, kiveszünk néhány szelet tököt és félretesszük a tálaláshoz és a leves lehúzzuk a tűzről.
Botmixerrel krémesítjük a levest. Hozzáadjuk a sajtot és azzal is átkeverjük.
A lisztet és a joghurtot alaposan elkeverjük, kiszedünk egy keveset a forró levesből, és ha azzal is elvegyítettük a joghurtot, kevergetve beleöntjük a levesbe.
Néhány percre visszatesszük a tűzre. Most adjuk hozzá a lestyán, és ha szükséges, még utána ízesítünk.
A bacont serpenyőben ropogósra pirítjuk, majd a kiengedett zsiradékon a patisszont is átpirítjuk, és ezzel tálaljuk a levest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése