2013. május 1., szerda

Citromfagylalt-torta - Citronglass tårta

Az svéd ünnepi ebédünk desszertje citromfagylalt-torta volt. Elkészítése nem igényel fagylaltgépet, mégis finom, selymes állagú, frissítő krémfagylaltot kapunk.
Külön érdekessége a tortának, hogy az alapja nem egyszerű keksz, hanem cantuccini, vagyis mandulával ízesített olasz aprósütemény. (Amit egyszer már készítettem, de amikor be akartam linkelni, szőrén-szálán eltűnt a blogról. Lehet, hogy valami tévedés folytán fel sem került?!)

Hozzávalók:
150 g cantuccini
50 g vaj
2 tojássárgája
1,5 dl cukor
0,5 dl glükózszirup
1 citrom
3 dl tejszín
2 dl görög joghurt
250 g friss eper

A cantuccinit össztörjük, hozzákeverjük a vajat és egy kapcsos peremű tortaforma aljába nyomkodjuk.
A tojássárgáját felverjük a cukorral, hozzáadjuk a szirupot, a citrom reszelt héját.
A tejszínt kemény habbá verjük és a tojásos krémhez forgatjuk. Belekeverjük a joghurtot, és attól függően, mennyire szeretjük savanykásan, 2-3 vagy még több evőkanál citromlevet.
Legalább 3 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára fagyasztóba tesszük.
Tálalás előtt leemeljük a forma peremét, és a tortát eperrel díszítjük.
az én verzióm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése