2013. szeptember 26., csütörtök

Svéd hangulatban: vaníliakrémes áfonyatorta

Valahogy olyan svéd hangulatba kerültem...
Ezért körösztapám által szemenként gyűjtögetett, Svédországból kukoricapelyhes dobozban "importált", itthon lefagyasztott áfonyából ezt az egyszerű, finom kávésüteményt készítettem. Elengedhetetlen mellé a JÓ (tehát nem svéd!) kávé és a még jobb társaság, anélkül meg se kóstoljuk, mert nem fogjuk érezni a skandináv erdők misztikumát és az áfonyatündérek édes varázslatát! :)

Hozzávalók:
5 tojás
5 evőkanál cukor
3-4 evőkanál rétesliszt
3 evőkanál darált dió
csipet só
késhegynyi sütőpor

fél csomag vaníliás pudingpor (főzni való)
2 evőkanál cukor
3 dl tej
100 g fehér csokoládé
2 dl tejszín

áfonya (kb. 150 g)

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval, a sárgáját a cukorral és 5 evőkanál langyos vízzel keverjük habosra. A sárgájához kis adagokban hozzáadagoljuk az előzőleg elkevert diót, lisztet, sütőport. Legvégén óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
Kivajazott, kilisztezett gyümölcstortaformába töltjük a diós piskótamasszát, és 20 perc alatt (tűpróbáig) sütjük.
A vaníliapudingot két evőkanál cukorral és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és beledolgozzuk a pudingot. Újra felforraljuk, egy percig főzzük, közben beletördeljük és beleolvasztjuk a fehér csokoládét. A krémet teljesen lehűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a vaníliakrémet.
A piskótát óvatosan kettévágjuk, megtöltjük a krémmel. A torta tetejét áfonyával és porcukorral díszítjük.

2 megjegyzés: