Körösztmamámnak készült ez a vadpörkölt, mert minden egyes hazalátogatáskor vadhús után vágyakozik. (Én jóval egyszerűbb ízléssel bírok: svédországi kiruccanásaimkor naná, hogy húsgombócot rendelek!)
Budapesten vadhoz jutni igazán kalandos feladat. Kaposváron tök unalmas volt: csak lesétáltam a piac melletti kis boltba, ami hetente három napot tartott nyitva, és ott kedvem szerint válogathattam az apróbb-nagyobb vadak között. Itthon még a Fény utcai piacon sem találtam vadat. Így kellett némi konspiráció, ikrekes közvetítés, egy kellemes Freies kávézás és féltő hazaszállítás, hogy végül a vaddisznó pörköltösítve a tányérba kerüljön.
N.N. nélkül nem sikerülhetett volna! Nagyon... :) finom lett, megérte! Legközelebbre vad-vadason gondolkodom...
Hozzávalók:
1 kg fagyasztott vaddisznócomb
2 közepes fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 nagy hámozott, magzott paradicsom
őrölt pirospaprika (fele édes, fele csípős)
só, fekete bors
őrölt kömény
2 babérlevél
majoránna
1-2 evőkanál Worchester-szósz
vörösbor
olaj
A csodálatosan szép húst majdnem teljesen felolvasztottam, egy picit fagyottan könnyebb volt felkockázni. A hagymát, fokhagymát és a paradicsomot is felaprítottam.
A hagymát kevés olajon üvegesre pároltam. Lehúztam a tűzről, majd hozzáadtam a piros paprikát, a húst és a tűzre visszatéve, kevergetve átpirítottam. Rádobtam a fokhagymát, a paradicsomot, a többi fűszert. Kevés vizet öntöttem alá, majd kis lángon lassan, fedő alatt puhára pároltam. Amikor elfőtte a levét mindig utána öntöttem, de csak egy keveset, hogy ne égjen le, és finom, sűrű szaft főjön belőle.
Mikor már majdnem puha volt a hús, kihalásztam a babérleveleket, felöntöttem vörösborral (kb. egy deci ment bele). Kóstolás utána még egy kicsit sóztam-fűszereztem, és teljesen készre főztem.
Az ebéd előtti este készült el a pörkölt, jót tett neki az egész éjszakai ácsorgás, íz-összeérés.
A főzéshez Juhász Egri Cuvée-jét használtam, az ebédhez pedig Villa Stephen 2006-os (mert az egy igazán különleges évjárat volt!) testes Szekszárdi Merlotját kortyolgattuk.
2013. szeptember 29., vasárnap
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
-
Évek óta őrizgetek egy hagyományt. Amikor szállingózni kezd az első hó, megünneplem a csodát egy tepsi citromos-narancsos süteménnyel. Mos...
-
Kreatív blogger lettem! Nagyon köszönöm Szemirámisznak (akinek ugyebár van egy függőkertje, és ő maga a világ egyik csodája) és Duendének ...
-
Ezzel a recepttel csatlakozom Sedith 36. VKF "Világjáró fazék" kiírásához. Sokfelé jártam, sokfélét kóstoltam, de az első élmény...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése