2013. október 26., szombat

Vöröslencse-krémleves

Keleties hangulatú menüsorom előétele volt ez a vöröslencse-krémleves. Törökországból indultunk, majd az arab világon keresztül utazva (tabbouleh) Indiában kötöttünk ki (kheer, az évszaknak megfelelően kétféle szőlővel és fehér csokival megbolondítva). Már csak a varázsszőnyeg hiányzott... Na jó, ha nagyon akarom, az is megvolt!

A levesből marad másnapra egy adag, ami talán még finomabb volt, mint a friss, mivel jól összeért és kihangsúlyozódott a fűszeressége. Érdemes előző nap elkészíteni. A sűrítést liszt, rántás és habarás helyett a burgonyában lévő keményítő végzi.

Hozzávalók:
100 g vöröslencse
1 szál sárgarépa
1 db burgonya
fél fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kis konzerv sűrített paradicsom (70 g)
1 zöldségleveskocka
só, fekete bors
curry, chili
őrölt kömény
joghurt

A répát, a krumplit, a fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk és feldaraboljuk. Kevés olajon átpirítjuk a zöldségeket, hozzáadjuk a lencsét, majd felöntjük vízzel. Beledobjuk a leveskockát, ízesítjük a fűszerekkel és lassú tűzön főzzük. Ha a zöldségek megpuhultak botmixerrel pürésítjük. Elkeverjük benne a paradicsomot, ha kell még utána fűszerezzünk és további 5 perc alatt készre főzzük.
Tálalásnál joghurttal kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése