2011. november 27., vasárnap

Narancsos trüffelkrém-torta

Igazi adventi torta. Karácsonyi fűszeres piskóta, lágy, csokoládékrém, kandírozott narancs. Még szinte el sem készült a prototípus, máris három "rendelésem" lett rá...

Hozzávalók:
6 tojás
3 evőkanál vaníliás cukor
3 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál holland kakaó
2 evőkanál rétesliszt
3 evőkanál sima liszt
csipet só
késhegynyi sütőpor
késhegynyi fahéj
késhegynyi szerecsendió
1 narancs
230 g étcsokoládé (fele narancsos, fele sima)
3 evőkanál kandírozott narancs
30 g vaj
4 dl habtejszín
3-4 evőkanálnyi porcukor
1 csomag habfixáló-por

1. A narancsot forró vízzel, alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
2. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral és vékonyan kivajazzuk.
3. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgájához adjuk a vaníliás cukrot, a kristálycukrot és két evőkanálnyit a narancsléből. Fehéredésig keverjük. Hozzáadunk 2 evőkanálnyi kakaóport, a kétféle lisztet, a sütőport és a fűszereket. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot. A tortaformába simítjuk, és tűpróbáig (kb. 25 perc) sütjük.
4. A tortát kihűtjük és félbe vágjuk.
5. A csokoládét összetörjük és vízgőz felett a vajjal együtt felolvasztjuk. Hozzákeverjük a kandírozott narancsot és lehűtjük.
6. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a kihűlt csokoládét. Ezzel töltjük meg és vonjuk be a piskótát.
7. Díszíthetjük kakaóporral vagy bevonhatjuk csokoládéval.

2 megjegyzés: