2011. július 24., vasárnap

Francia almatorta / helyett barack

Duende, az ígért recept!
Igazi kávésütemény. Nekem legalábbis. Az eredeti recept almával írja, de csak barack volt itthon, és ha az ember lányára este kilenckor jön rá a süthetnék, nem válogat, abból dolgozik, amit éppen talál... (Recept a Nova szakácskönyvek Édességek c. könyve alapján.)

Hozzávalók:
75 g vaj
150 g cukor
2 evőkanál vaníliás cukor
csipet só
4 tojás
150 g liszt
1 teáskanál sütőpor
10-12 szem barack/nektarin vagy az eredeti recept szerint 750 g savanykás alma
1,5 dl görög joghurt vagy az eredeti recept szerint tejföl

1. A puha vajat 100 g cukorral, 1 evőkanál vaníliás cukorral, sóval habosra keverjük, egyesével hozzádolgozunk két tojást, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát kivajazott formába simítjuk. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
2. A barackokat meghámozzuk, eltávolítjuk a magot és vékonyan feldaraboljuk. Szépen, akár több rétegben elrendezzük a tészta tetején. A süteményt 35 percig sütjük.
3. A joghurtot, a maradék két tojást, a maradék 50 g cukrot és az egy evőkanál vaníliás cukrot összekeverjük, majd a sütési idő leteltével a tésztára öntjük. A süteményt újabb 25 percre visszatesszük a sütőbe.
4. A kihűlt tortát porcukorral meghintjük, tejszínhabbal vagy vaníliafagyival tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Köszi! :))

    Asszem nálam is van egy hasonló! Most már így tudom, miről beszélgettünk. :)
    Küldhetnél egy-két szeletet ebéd utánra. :)

    VálaszTörlés
  2. Küldenék én, ha lenne még belőle... :))

    VálaszTörlés