2011. július 25., hétfő

Muszaka

A múlt héten teljesen rákattantam a padlizsánra. (Biztos, mert a Jupiter épp a IV-es házamban vándorol - elnézést, az asztrológus-énem szót kért ezen a blogon is.) ;))
Három különböző étel is született belőle, saláta, padlizsánkrém és ez a görög finomság. Sejtelmem sincs, mennyire autentikus, mert őszinte sajnálatomra még sosem tettem lábamat görög földre, csupán néhány pesti étteremben kóstoltam kék-fehér ízeket. Ott azonban magával ragadott az egyszerűségben rejlő tartalmasság, a valódi, örömteli élet-íz. A görögökről - az isteneken és a mitológián kívül - elsősorban a Családom és egyéb állatfajták jut eszembe. Csupa-csupa napsütés, játékosság, kalandvágy és végtelen szeretet. A muszaka is pontosan ilyen.

Hozzávalók:
500 g darált sertés- és marhahús vegyesen
1 padlizsán
6-8 közepes burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 paradicsom
4 evőkanál vaj
4 evőkanál liszt
~ fél liter tej
só, bors
szerecsendió, fehér bors
1 rúd fahéj
kakukkfű, kömény
200 g reszelt sajt
olaj

1. A megmosott burgonyát héjában megfőzzük. Meghűtjük, hámozzuk és karikára vágjuk.
2. A padlizsánt vékonyan felkarikázzuk és serpenyőben, kevés olajon, sóval-borssal ízesítve "grillezzük", vagyis nagy lángon mindkét oldalát megsütjük.
3. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a darált húst. Fehéredésig pirítjuk, majd belekeverünk két, kicsi kockákra szelt paradicsomot. Sóval, borssal, kakukkfűvel, őrült köménnyel és a fahéjrúddal fűszerezzük, majd kis lángon, lefedve puhára pároljuk. Ha kész, a fahéjrudat dobjuk ki belőle.
4. Vajból és lisztből világos rántást készítünk, felöntjük a tejjel, sóval, fehér borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Hígabb besamel-mártást készítünk, lehet, hogy kicsit több tejre van szükségünk.
5. Kivajazott jénaiba vagy tepsibe rétegezzük a hozzávalókat: burgonya, padlizsán, felkarikázott paradicsom, hús, ezt egy kevés besamellel meglocsoljuk, majd újrakezdjük a rétegezést. A tetejére burgonya kerüljön. A maradék mártással vonjuk be az ételt. Szórjuk meg reszelt sajttal, és mehet a sütőbe. Fél óra alatt összesülnek az ízek, a rétegek.

2 megjegyzés:

  1. Szakács létemre fenntartásaim voltak ezzel az étellel kapcsolatosan. Azonban, most elolvasván a bejegyzést, azonnal kipróbálom. A kép csodás! Lehet, hogy általad én is rákattanok?

    VálaszTörlés
  2. Két szakács dicséretét bezsebelni egyetlen étellel... Hűha! Köszönöm! :)
    Igen, végre egy fotó, amihez elcsíptem a napsütést. A jelenlegi időjárást tekintve, remélem, nem szeptemberben lesz a következő...

    Majd számolj be kérlek a "rákattanásról"!

    VálaszTörlés