2011. július 3., vasárnap

Liliomkert

Valamiért én konzekvensen Tündérkertnek neveztem a Káli-medencében megbújó csodát, talán a képeket nézve megértitek miért.
Valójában a Liliomkert elnevezésű biopiacról, zsibvásárról, időutazásról van szó. Vasárnaponként (és ha minden igaz, már péntekenként is) összegyűlnek a sajt-, kenyér-, lekvár-, sütemény-, savanyúság-, kendő-, patinás lim-lom, és meseszép teás bögre árusok, meg a nézelődők, turisták, feltöltődni, falatozni, vásárolni vágyók.
Itt a zöldségeknek zöldségformája van, nem pedig egyenkinézete mint a nagyáruházakban. Nincs belőlük óriási választék, hanem épp ELÉG, annyi ami a kertekben, a földeken az adott időben frissen megterem.

Vihetünk haza házi gyúrt tésztát, medvehagymával zöldre, céklával, paradicsommal pirosra színezve, cérnára, metéltre szabdalva, tarhonyává, csipetkévé sodorva.
Sajtok és a sajtos pultok között csak kapkodtuk a fejünket, annyifélét találtunk: füstöltet tehéntejből, fokhagymásat, zöldfűszereset, bazsalikomosat kecskéből, copfocskává font parenyica-jellegűt, keményet, lágyat, krémmé kevertet, szívecskével, tulipánnal pirospaprikázottat.
A savanyúságos stand iránti rajongásomat nem titkolhatom. Van itt minden, ami szem-szájnak inger és ráadásul savanyítható, csípősíthető: paprika, uborka, fokhagyma, gyöngyhagyma, dinnye, darált paprikából Erős Laci... Nekem annyira ízlett az itteni portéka, hogy másnap ecetes karfiolt és uborkát reggeliztem. Konyakkal. De lépjünk tovább a bizarr ízlésvilágomon...
A házi medicinák, a természeti "varázsszerek" is előkerültek. Itt zöld dióból, homoktövisből, csipkebogyóból, kakukkfűből, fügéből és még számtalan gyógyító növényből eszenciák, ecetek, tinktúrák sorakoznak.
Valódi kincseket rejtenek az ócskás standok is...
Az ócskás helyett most akadtam egy sokkal találóbb kifejezésre: adjakendfel-piac...
Vannak továbbá égetett, festett mázas és máz nélküli cserépedények, sütőformák, bögrék, kancsók, kávés és teás csészék...
...elmaradhatatlan hungarikumként fonott kosarak.
A hangulatot itt-ott felbukkanó zenészek játéka, kedélyesen mosolygó arcok, beszélgető, nevetgélő emberek, nyugalom, langalló- kolbász és sült hús illata fokozza.
Igen, egyetlen szóval jellemezve a helynek HANGULATA van. Keveredik a most olyan divatos Provance és Toszkána bája, letűnt korok békebeli harmóniája, valódi élettel teli pezsgése. Ide mindenki szívvel-lélekkel és nem marketingfogásokkal jön eladni.
Körös-körül is csodaszép táj. Megállunk, levegőt veszünk meg azt, ami épp szükséges. Nem megszállottan fogyasztunk, hanem elégedetten cipeljük haza azokat a dolgokat, amit nem a jövő évszázadban, hanem még azon melegében vagy legkésőbb a következő héten megeszegettünk. Minden az elégedett pillanatról szól.
Mint ahogy ennek a búcsúzóul mellénk csapódó, simogatást kunyeráló kis pulinak a vigyorgó ábrázata is tükrözi...

A piac elérhetősége:
Káptalantóti Liliomkert ( a Zánka felé kivezető úton)
Káli-medence, Balaton-Felvidék
Badacsonytól 7 km, Tapolcától 7 km  
Zánkától 13 km, Veszprémtől 49 km Keszthelytől 28 km

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése