2011. december 26., hétfő

Christmas chutney, vagyis karácsonyi gyömbéres csatni

"Csatni (hindi: catni, angol: chutney)
Édes, de nem lekvár, savanyú, de nem savanyúság, fűszeres és gyakran égetően csípős, de nem ételízesítő, ám túl tömény ahhoz is, hogy köretként, főzelékként egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőle. Nem olyan híg, mint egy mártás; darabos, nem pedig krémszerű, mint egy püré. Zöldségből-gyümölcsből főzik, ecettel-cukorral tartósítják, inkább elteszik, mint frissen tálalják. Hidegen szokták fogyasztani. Indiai eredetű, de az angolszász világ régen a magáévá tette, és egyre terjed tovább. Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készül, hagymával, mazsolával, de ha megértjük a filozófiáját, helybéli alapanyagokból is főzhető kiváló csatni. Érdemes kísérletezni!
A magyar konyhába is beilleszthető: vadhúsok mellé áfonya helyett, főtt marha és egyéb leveshúsok mellé torma, mustár, paradicsomszósz helyett. Bármikor feladható saláták, savanyúságok, kompótok, a megszokott mártások helyett. Kiegészítheti a hideg vagy meleg előételeket."
Terebess
Ez az alapvetően édes csatni remek kacsához, halhoz, de tölthetjük akár palacsintába, süteménybe.

Hozzávalók 6 kisebb üveghez
4-5 alma
2 vilmoskörte (a két gyümölcs együtt 1 kg)
2 citrom, 2 nagyobb narancs és 1 mandarin leve
1 gyömbér
100 g mazsola
100 g szárított ananász és papaja kocka
500 g cukor
1 zacskó dzsemfix
1-1 rúd fahéj és vanília
10 db szegfűszeg

Az almát és a körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk és felkockázzuk. A citrusok levét kifacsarjuk és azonnal beleforgatjuk a felvágott gyümölcsöket, nehogy megbarnuljanak.
A gyömbért nagy lyukú reszelőn lereszeljük és a cukorral együtt a gyümölcshöz adjuk.
Beledobjuk a fűszereket.
5-6 óráig lefedve állni hagyjuk.
A mazsolát és a szárított gyümölcsöket forró vízzel átmossuk.
A gyümölcsökből kiszedjük a fahéjrudat, a vaníliát és a szegfűszeget, majd merülőmixerrel összeturmixoljuk, végül egy szűrőn átpasszírozzuk.
Hozzáadjuk a dzsemfixet, visszadobjuk a fűszereket, beleforgatjuk a mazsolát, az ananászt, a papját, felforraljuk és úgy 10 percig bugyogva főzzük.
Újból kiszedjük a fűszereket, és még forrón kimosott, szárazra törölt üvegekbe töltjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése