2010. október 15., péntek

Lustaság ára: Héjában sült krumpli háromsajt-mártással

A mai ebéd ötletét a lustaságom szülte. Nem volt kedvem boltba menni, így a javarészt üres hűtő tartalmából gazdálkodtam. És mit lehet ebből kihozni? Hát héjában sült krumplit háromsajt-mártással...

Hozzávalók 2 személyre
2 nagy burgonya
fél doboz feta-sajt
10 dkg semleges ízű kemény sajt (pl. edámi)
10 dkg kecskesajt
2 gerezd fokhagyma
2 ek. vaj
2. ek. liszt
~2,5 dl tej
só, bors, szerecsendió, petrezselyem, egész kömény
olaj

1.
A burgonyát megmossuk és sóval, köménnyel ízesített vízben puhára főzzük. Amikor kész, héjastul félbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Vágott felével lefelé, kiolajozott sütőlapra fektetjük és ropogósra sütjük. (25-30 perc)
2.
A sajtokat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát egészen apróra vágjuk.
A megolvasztott vajban megdinszteljük a fokhagymát, majd hozzákeverjük a lisztet és 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a tej felével és simára keverjük. Borssal, szerecsendióval és petrezselyemmel ízesítjük (sózni csak a végén sózzuk, a feta önmagában is elég sós lehet!), majd folyamatos keverés mellett elvegyítjük benne a sajtokat. Kis lángon addig kevergetjük, míg a sajtok teljesen felolvadnak. Végül a tejjel a megfelelő állagúra hígítjuk, ha szükséges, most sózzuk és további 2-3 percig főzzük.
A kész sajtmártást a burgonyára öntjük. Könnyű sült hús mellé köretnek is elmenne, én azonban most csak paradicsomsalátával tálaltam.

5 megjegyzés:

  1. Jól hangzik nagyon! :) Régebben a Wendy's nevű gyorsétteremben lehetett ilyen töltött, héjában sült krumplikat kapni és nagyon finomak voltak.
    Hmmm... meghoztad a kedvem hozzá... :)

    VálaszTörlés
  2. A lustaság fél egészség :)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg, Ildinyó! Most hogy mondod... Szerettem a Wendy's-t, az olyan igazi amerikai volt!

    Trendo: most már tudom, miért vagyok olyan egészséges! ;)

    VálaszTörlés
  4. Ez tökéletes!!! Imádom a héjában sült krumplit!
    Gyerekkoromban nagyon gyakran volt, nagyi szinte minden téli estén ilyet sütött a régi sparheltban. Akkoriban kacsazsírral, lilahagymával ettük... fejedelmi volt!

    VálaszTörlés
  5. Igen, Szemirámisz, ez olyan tél-hangulatú. Passzol az időjáráshoz... Sajnos a sparherd-feelinget a villanytűzhely nem adja vissza.

    VálaszTörlés