2010. október 12., kedd

Őszi finomságok: Töltött padlizsán és tök

A piacon hihetetlenül aranyos kis tököt és padlizsánt vettünk. Ebből készült ez a húsos finomság.

Hozzávalók 2 személyre:
1-1 db mini tök és padlizsán
200 g darált sertéshús
150 g főtt rizs
100 g feta sajt
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
2-3 ek. tejföl
2-3 ek. tej
só, bors, fűszerkömény
csipet fahéj, őrölt chili
friss, vágott petrezselyem
olaj

1.
A tököt és a padlizsánt megmossuk, végeit levágjuk, majd félbe vágjuk, és kanállal kikaparjuk a magokat és a zöldség húsát. (A zöldséghúst ne dobjuk ki, másnap egy kis gombával, hámozott paradicsommal felturbózva isteni tésztaszósz készülhet belőle.). Enyhén kiolajozott tepsibe a kivájt felével lefelé tesszük a zöldségeket, majd forró sütőben elősütjük.
2.
A hagymát-fokhagymát felaprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst és átpirítjuk. Sóval, borssal, köménnyel, fahéjjal és chilivel ízesítjük, hozzákeverjük az apróra vágott paradicsomot és lassú tűzön puhára pároljuk.
3.
A húst vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a rizst, a feldarabolt fetát és az apróra vágott petrezselymet. A sütőből kivett zöldségeket fordítsuk meg, enyhén sózzuk és töltsük meg a húsos keverékkel.
4.
A tejfölt tejjel hígítsuk, enyhén sózzuk és locsoljuk a töltött zöldségek tetejére. Tegyük vissza a sütőbe és 20 perc alatt süssük készre.
Én fokhagymás-tejfölös-kapros uborkasalátával tálaltam.

1 megjegyzés: