Születésnapi tortagyár lettem. Sorozatban készülnek a megrendelt (ilyet kérek) és a meglepetés (azt kapod, amihez épp kedvem van) sütemények.
Az egyik legkedveltebb alaptésztám a piskóta, mert tejszínnel, gyümölccsel, csokoládéval, vajas krémmel, túróval töltve is finom. Ráadásul roppant egyszerű elkészíteni. Az arányok a torta méreteivel egyenes arányban könnyedén változtathatók, mivel 1 tojás = 1 kanál liszt / 1 kanál cukor mértékegységgel készül. Íme:
Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
5 tojás
5 csapott evőkanál cukor
5 evőkanál meleg víz vagy narancslé
5 púpozott evőkanál liszt
késhegynyi sütőpor
csipet só
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgához adjuk a vizet és a cukrot és fehéredésig keverjük. Evőkanalanként hozzádolgozzuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabot. (Ezt ne gépi habverővel tegyük meg, mert összetörik a hab!)
Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát, majd sütőbe tesszük.
Az első 10 percben ne nyissuk rá a piskótára a sütőajtót, mert a tészta összeesik. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. Szúrjunk a közepébe egy hústűt vagy fogpiszkálót, és ha száraz marad, a torta készen van.
Zárjuk le a sütőt, nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk bent hűlni a tortát.
2013. március 17., vasárnap
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
-
Évek óta őrizgetek egy hagyományt. Amikor szállingózni kezd az első hó, megünneplem a csodát egy tepsi citromos-narancsos süteménnyel. Mos...
-
Kreatív blogger lettem! Nagyon köszönöm Szemirámisznak (akinek ugyebár van egy függőkertje, és ő maga a világ egyik csodája) és Duendének ...
-
Ezzel a recepttel csatlakozom Sedith 36. VKF "Világjáró fazék" kiírásához. Sokfelé jártam, sokfélét kóstoltam, de az első élmény...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése