2013. március 31., vasárnap

Sós, húsvéti kalács

Idén húsvétkor végre megpróbálkoztam a sós kaláccsal. Limara receptjéből indultam ki, ez lett belőle. Finom puha, foszlós. Jövőre megismétlem!
Boldog Húsvéti Ünnepet!

Hozzávalók:
500 g liszt
1 csomag szárított élesztő
3 dl tej
1 teáskanál cukor
1 csapott evőkanál só
2-3 evőkanál libazsír
1 tojás

Fél bögre langyos, cukros tejbe szórjuk az élesztőt, összekeverjük és felfuttatjuk.
A lisztet összekeverjük sóval, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet és a maradék langyos tejet. Összedolgozzuk, majd hozzáadunk egy evőkanál zsírt. Addig dagasztjuk, míg közepesen kemény, de nem ragacsos tésztát kapunk.
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, három egyenlő darabra vágjuk. Hosszú téglalapra nyújtjuk őket, megkenjük a maradék zsírral, majd feltekerjük őket. Végül copf-szerűen összefonjuk a tésztatekercseket.
Sütőpapírral borított tepsire tesszük, és újra duplájára kelesztjük.
Közben a sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A kalácsot megkenjük felvert tojással, és 30-35 perc alatt készre sütjük.
felülnézetből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése