2013. március 17., vasárnap

Málnás dobos torta

Unokaöcsém az elmúlt két évben epres-csokis kombinációt kért szülinapjára. (Az egyik az Epres csokoládétorta, a másik Osztrák csokoládétorta eperrel).
Idén azonban már nem tudtam tovább variálni, így valami újdonsággal kellett előállnia. Gondolkodás nélkül vágta rá: akkor legyen málnás dobos torta. A nagy klasszikusból házilag is könnyen elkészíthető torta született. Az alapja piskóta, a krémje édesen kakaós, a gyümölcstől üdítő, a karamelltől ropogós. Jó ötlet volt!
Boldog szülinapot, Peti!

Hozzávalók:
5 tojásból piskóta
1/2 liter tej
70 g liszt
3 evőkanál kakaópor
175 g vaj
250 g porcukor
300 g friss vagy fagyasztott málna
4 evőkanál krisálycukor

Ha fagyasztott málnát használunk felolvasztjuk.
A tejet, a lisztet és a kakaóport csomómentesre keverjük, felforraljuk és sűrű krémmé főzzük. Félretesszük és teljesen lehűtjük. A vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd kanalanként beleforgatjuk a hideg kakaós krémet.
Ötfelé vágjuk a tortát. A felső lapot bevonjuk karamellel. Ehhez a kristálycukrot felolvasztjuk, sötét karamellé pirítjuk, majd a piskótalapra öntjük. Egyenletesen eloszlatjuk rajta, és felszeleteljük.
Összeállítjuk a tortát. A lapokat megkenjük krémmel, megszórjuk málnával. A tortát kívülről is krémmel borítjuk, végül a tetején elrendezzük a karamelles piskótaszeleteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése