2013. január 6., vasárnap

A klasszikus olasz: Pasta alla Carbonara

Bizonyos kultúrák zsenialitása abban rejlik, hogy a lehető legegyszerűbb alapanyagokból a lehető legfinomabb fogást varázsolják az asztalra. Számomra ilyen az olasz konyha: vesz ezt-azt, fazékba dobja, és csiribú-csiribá, megtörténik a mágia: hatalmas tálakban pillanatok alatt laktató, finom, élettel teli ételek gőzölögnek.
A carbonara pontosan így készül. Szalonna, tojás és fekete bors szentháromságából. Az alkímiát, ahogy a nyers tojás selymes tésztaszósszá lényegül, elvégzi a természet.
Ajánlható kezdő szakácsoknak, időhiánnyal küszködőknek, gyakorlatlan konyhatündéreknek, éheseknek, alacsony költségvetéssel rendelkezőknek, tésztaimádóknak, csábítóknak, olasz-rajongóknak...  egyszóval mindenkinek!

Hozzávalók 2 személyre:
300 g tészta (szerintem a legjobb spagettivel, de amikor a fotó készül, csak mini-makaróni volt itthon)
5 szelet füstölt húsos szalonna
3 tojás sárgája
frissen őrölt fekete bors
hogy fokozzuk az élvezeteket:
0,5 dl tejszín
reszelt parmezán

A tésztát sós, lobogó vízben készre főzzük.
A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük. Ha túlságosan száraz lenne, öntsünk a serpenyőbe egy kevés olajat. A tojások sárgáját villával verjük fel, majd adjuk hozzá a tejszínt és a parmezánt. (Ez már csak extra, ha a klasszikus, letisztult receptet követjük, el is hagyhatjuk.)
A kész tésztát szűrjük le és azon melegében keverjük össze a felvert tojásokkal, illetve a megsütött szalonnával. Tovább sütni, főzni nem szabad! A forró tészta mártássá alakítja a tojást. Ha nem elég sós - ez a szalonna és a parmezán függvénye - sózzuk meg.
Szórjuk meg bőségesen frissen őrölt fekete borssal, ettől lesz carbonara, vagyis szénégető módon "szenes".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése