2013. január 7., hétfő

Virslis tekercsek

A szilveszteri bulik elmaradhatatlan parti-étele, de gyerekzsúrokra, váratlanul betoppanó vendégek kínálására is kitűnő. Készülhet mirelit leveles tésztából is vagy, ahogy most is, vékonyra nyújtott pizzatésztából. Előbbihez csak fel kell olvasztani a tésztát, betekerni a virsliket, megsütni - és csodálkozni, hogy milyen gyorsan eltüntették a tálról.
A kelt tésztás verzió sem sokkal bonyolultabb. Ha épp véletlenül nincs a mélyhűtőnkben fagyasztott tészta, de van a kamrában liszt és szárított élesztő, akkor is rövid időn belül kínálhatjuk a vendégeinket frissen sült virslis tekerccsel.
A hatás az előbbihez hasonlatos: ripsz-ropsz elfogy az utolsó morzsáig.

Hozzávalók 16 darabhoz:
2,5 csésze liszt
1/2 csésze tej
1/2 csomag szárított élesztő
2 teáskanál cukor
2 kávéskanál só
1 evőkanál olaj
4 darab virsli

A tejet és a cukrot felmelegítjük, belekeverjük az élesztőt és 5 percre félre tesszük.
1,5 csésze lisztet és a sót alaposan elkeverjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, az olajat és alaposan összekeverjük. Fokozatosan hozzádolgozzuk a maradék lisztet, sima tésztává dagasztjuk (akkor jó, ha rugalmas, de már nem ragad), folpackkal letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, a sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
A virsliket elnegyedeljük. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, vékonyra nyújtjuk, és 16 darabra vágjuk. A virsliket tésztába tekerjük, és egymástól kellő távolságra helyezzük a tepsiben. Sülés közben a duplájára fog dagadni.
A tetejüket lekenhetjük tejjel vagy lazán felvert tojássárgájával és megszórhatjuk reszelt sajttal, szezám- vagy köménymaggal.
20-25 perc alatt sül szép aranybarnára.

Kínálhatunk mellé mustárral elkevert, sóval és borssal ízesített kefirt vagy joghurtot mártogatósnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése