2013. január 1., kedd

Házi majonéz: 1-ből 3 saláta

Szilveszteri bulik elmaradhatatlan asztalra való kelléke a saláta. Most egy adag majonézből három különböző készült: pikáns korhely, lágy tojásos és ízletes lencse.
A képek cseppet kékes árnyalatúak lettek, mert úgy megörültem az év végi ragyogó napsütésnek, hogy beállítás nélkül rohantam ki fotózni, miközben a gép a benti fényviszonyokhoz igazodott.
Szemernyi szilveszteri szürrealizmus...

Hozzávalók 2 adag majonézhez:
2 tojás sárgája
2 kávéskanál mustár
citromlé
só, bors
kb. 2,5 dl olívaolaj

A tojássárgáját, a mustárt, a citromlevet, sót és borsot alaposan összekeverjük.
Az olajat vékony sugárban kezdjük hozzáönteni, miközben folyamatosan keverjük. Mikor a tojás és az olaj összevegyül (szakszóval élve emulziót képez), bátrabban adagolhatjuk az olajat.
Jó tanács az Ételkészítési ismeretek tankönyvből: "A jó majonéz a habosra kevert vajhoz hasonló. Amennyiben készítés közben a tojás és az olaj különválik, akkor egy tojássárgájából és mustárból kezdjük kezdjük újból a készítést, és az összefutott anyagot a jól indított majonézhez adagolva felhasználhatjuk."
salátavariációk

2 megjegyzés:

  1. Boldog Új Évet, Padparadsa! :)

    Kezdem elhinni, hogy jó lehet a házi majonéz úgy is, ha először a tojássárgájához keverjük a mustárt és a többit. Kipróbálom így is.
    Játszottam mát napraforgóolajjal, hidegen sajtolt napraforgó olajjal, repceolajjal (kudarc), többféle olívaolajjal. Nekem az utóbbi jön be, fantasztikusan finom, fűszeres ízeket hoz, az olajtól függően.

    Nagyon foglalkoztat az, hogy a házi majonézt hogyan lehetne biztonságosabbá tenni. Süllőcske barátom javaslatára készítettem már lágy tojás sárgájából. Nem nehéz belátni, hogy így bonyolultabb, de a tojás belsejében lévő sárgájának ennyi főzés nem jelent érdemi hőkezelést.
    Medvedoki javallatára most a majonéz 60 fokra való kíméletes hevítésével próbálkozok. Ez javítja a majonéz tartósságát, viszont körülményes és állítólag destabilizálja az emulziót. Meglátjuk.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Boldog új évet Neked is!
    Kíváncsian várom a beszámolót a konyhai kísérletezgetésedről!

    Örömteli napot!

    VálaszTörlés