2011. április 27., szerda

Epres csokoládétorta

Unokaöcsém születésnapjára készült ez a pikk-pakk torta. Az eper-csoki kombináció az ünnepelt kifejezett óhaja volt (jó ízlésre vall, remekül összeillenek), az időhiány pedig az én sajátosságom...
Épp ezért semmi felhajtás, igazi gyerekeknek való édesség készült, rekordidő alatt! Kevésbé gyakorlottak is próbálkozhatnak vele, mert ez a piskóta nem esik össze, és a krém is rendkívül egyszerűen összehozható.
Március óta vár a sorára a bejegyzés, nem is tudom, miért maradt el. De talán még belefér az idei eperszezonba...

Hozzávalók a tésztához:
4 tojás
250 g cukor
175 g liszt
75 g kakaópor
1 ek. sütőpor
1 dl olaj
1 dl víz
csipet só

1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük.
2. A tojások sárgáját a cukorral, a vízzel és az olajjal szintén felverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabba.
3. A lisztet, a kakaót és a sütőport összekeverjük, végül azt is a habmasszához adjuk. Sütőpapírral bélelt kapcsos formába töltjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben úgy 30-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
4. Ha kihűlt, három lapba vágjuk.

Hozzávalók a krémhez és a díszítéshez:
1 csomag főzni való csokoládépuding
4 dl tej
3 ek. cukor
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló-por
3 ek. vaníliás cukor
1 doboz friss eper
1 csomag tortabevonó

1. Előírás szerint elkészítjük a pudingot a tej és a cukor hozzáadásával. Kihűtjük.
2. A tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a pudingot. (Kóstoljuk meg, és ha szükséges, porcukorral még édesíthetjük.) A tortalapok között elosztjuk a krémet.
3. A torta tetejét bevonjuk a tortabevonóval, és a még folyékony csokoládéba nyomkodjuk a félbe vágott eperszemeket. Ha maradt még csokoládénk, díszítésképpen csíkozzuk vele a gyümölcs tetejét.

Végül a vagány nyolcéves:
a fotókat Peti nővére készítette

4 megjegyzés:

  1. Köszi! Az ünnepelt hivatalos véleménye szerint finom is volt! ;)

    VálaszTörlés
  2. Isten éltesse a nagylegényt! :)
    A torta nagyon guszta, és a csoki-eper párosítás igazán remek :)

    VálaszTörlés