2011. április 23., szombat

Panettone

Klasszikus olasz kalács a húsvéti ünnepre, kevésbé klasszikus formában megsütve.

Hozzávalók 12 muffinformához:
fél csomag szárított vagy 20 g friss élesztő
62,5 g cukor
0,6 dl tej
250 g liszt
2 tojássárgája
1 ek. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
fél tk. só
62,5 g vaj
125 g mazsola, cukrozott citrom- és narancshéj vegyesen
(nekem aszalt áfonyám is volt felbontva, abból is kevertem bele)
50 g vagdalt mandula

1. Az élesztőt és egy teáskanál cukrot elkeverjük a meleg tejben és 15 percig állni hagyjuk.
2. A lisztet, a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot és a citromhéjat egy edényben összekeverjük, közepébe lyukat formázunk és beleöntjük a tojássárgákat meg az élesztős tejet. Kanállal összekeverjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott vajat. Összedagasztjuk és ha szükséges, még egy  kevés lisztet is gyúrunk bele. Meleg helyen fél órát pihentetjük.
3. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket forró vízben megmossuk, leszárítjuk, majd a mandulával együtt a tésztába gyúrjuk. Újabb 20 perc pihenés következik a tésztának.
4. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral béleljük. A panettone tésztáját tizenkét egyenlő részre osztjuk, és a papírkapszlikba simítjuk. A tészta tetejét kevés olvasztott vajjal bekenjük, és éles késsel keresztalakban bevágjuk.
5. Úgy 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a teteje nagyon gyorsan pirulna, fedjük be alufóliával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése