2011. április 27., szerda

Gasztro-túra: fényképes élménybeszámoló 2.

Feri bácsi borászata után a hévíz-egregyi Öreg Harang étterem felé vettük az irányt. Már tavaly óta várom, hogy megkóstolhassam a legendás konyhaművészetüket, de sajnos a téli szezonban, mikor megfordultam errefelé, zárva tartanak. De ami késik...!
Az étterem a nevét a háttérben álló kis Árpád kori templom elveszett harangja után kapta. Valódi családi vállalkozás, a tulajdonos üzletvezető és felszolgáló is egyben, de az idősebb-fiatalabb generáció minden tagja kiveszi részét a működtetésben. Az étlap rövid, kézzel írott, a választható ételek sora annál hosszabb: itt minden az idényhez és a friss, környéki választékhoz igazodik. Egyszerre hagyományos és ínyenc, megőrző és újító.
Előételnek zsenge spárgakrémlevest kóstoltam, életem talán egyik legjobbját. A sűrű, tejszínes levest roppanósra főzött spárgakockák (hengerek) tették egésszé. A második előétel kecskesonka párolt almával - szokatlan kombináció, de fenséges. Ropogósra pirult héjú almaszeletek, ízletes sonka és balzsamecet. Az utolsó leves főételként fogyott, az szintén kecskehúsból készült, tartalmas raguleves volt.
Négyen négyféle húsból kaptuk a főételt. Az első a húsvétra való tekintettel nyúl, aszalt szilvás tormamártásban, ami talán kissé bizarrnak tűnik, de megízlelve mennyei páros. Én kecskét választottam selymes medvehagymaszószban. Volt még mangalicaszűz egregyi raguval, amit gyümölcs-szalonna-hagyma trió tette igazán pikánssá. A szürkemarha-bélszín nagykönyv szerinti mediumra sütve, csirkemájas-gombás raguval nyakon öntve. Mindenhez köretként rizs, krumpli és prósza járt, díszítésként aszalt ibolya szolgált.
A hangulat és a hely varázsa leírhatatlan. Kitüntető figyelem, jó kedély és rusztikus báj elegyedik. Macskarajongóknak plusz élmény a képen látható, épp muskátlit szimuláló Nagy Lajos...
A desszerthez érve feladtuk. Bár frissen sült máglyarakás ígérete kecsegtetett minket, de csak ezt a szilvás házi rétest bírtuk ötfelé osztani.
Búcsúzóul Gábor, a tulajdonos, személyre szóló idézettel búcsúzott. (A teljes Gyökössi idézet a Padparadsán olvasható.)
Remélem, hamarosan újra megfordulhatok az Öreg Harangban!
Az étterem elérhetősége:
Hévíz-Egregy, az Árpád-kori templom alatt
asztalfoglalás: +36-30/927-9011
nyitva tartás: 15:00-22:00 (tavasztól-őszig)
idei nyitás: március 10.

5 megjegyzés:

  1. Áááá, ti is voltatok? Mi is múltkor. Imádni való hely. Nem utoljára jártunk ott!

    VálaszTörlés
  2. Én ezért az élményedért most úgy irigyellek! :)

    VálaszTörlés
  3. Duende: igen! Gondoltam is Rád, a sok macsek láttán! ;)

    Tücsök Bogár: ne irigyelj, irány Hévíz! :)

    VálaszTörlés
  4. Legutóbb XIV. Lajos épp a friss zöldségeságyást kapirgálta széjjel. :)) A kellős közepén óhajtott királyilag trónolni. :)))

    A két kutty is nagyon aranyos, odajöttek hozzám simire.

    De az egész hely csodás, az ételekről nem is beszéve.

    VálaszTörlés
  5. Tévképzetes macs. Lehet, hogy valami zöldségféle volt előző életében? ;) Kutyusoknak most se híre, se hamva. Remélem, legközelebb már Veletek együtt kóstolgatunk ott! :))

    VálaszTörlés