2011. május 2., hétfő

Fekete-erdő torta avagy Schwarzwaldi meggytorta

Mifelénk a tavasz igazi születésnap-idény. Most épp egy huszonötödik került megünneplésre: Fekete-erdő tortával.

Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
egy tábla étcsoki (meglepődve tapasztaltam, hogy az eddig 100 grammosnak árul Tibi 90 g-ra fogyatkozott...)
120 g vaj
120 g cukor
1 ek. vaníliás cukor
3 tojás
75 g liszt
40 g őrölt mandula
30 g zsemlemorzsa
1 csomag sütőpor
csipet só
egy meggybefőtt
1 cs. piros tortazselé
3-4 ek. nem darabos meggylekvár vagy cseresznyepálinka
4 dl tejszín
2 cs. habfixáló-por
3-4 ek. porcukor

1. A csokoládéból uborkagyalun úgy két evőkanálnyit lereszelünk, a többit gőz fölött vagy mikróban (alacsony teljesítményen) felolvasztjuk.
2. A vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből - csipet sóval - kemény habot verünk, a sárgáját a folyékony, de már kihűlt csokoládéval együtt a vajhoz keverjük. A mandulát, a lisztet, a morzsát és a sütőport elvegyítjük, majd azt is a vajas masszához adagoljuk. Legvégén beleforgatjuk a tojáshabot.
3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és 40-45 perc alatt megsütjük. Legalább 3 órán keresztül pihentetjük, majd három lapba vágjuk.
4. A zselatint 3 dl meggylével előírás szerint elkészítjük, végén beleforgatjuk a befőttet is. Félretesszük hűlni. Közben a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük.
5. A torta alsó lapját megkenjük meggylekvárral vagy cseresznyepálinkával. Erre egy adag zselatinos meggy kerül, majd egy réteg tejszín. Ráhelyezzük a középső tortalapot, arra is meggyet és tejszínt adagolunk. Végül a felső lappal befedjük. A tortát bevonjuk tejszínnel, reszelt csokoládéval díszítjük.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon szép lett! Azon kevés torták közép tartozik, amiket nagyon szeretek. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Én is szeretem, jó kis kombináció a csoki-meggy-tejszín! ;)

    VálaszTörlés