2011. május 20., péntek

Sajtos zöldségpuffancs

Valahogy megint úgy alakult az ebéd, hogy a rendelkezésre álló alapanyagokból több személyre kellett varázsolni valamit. Volt itthon brokkolim, sárgarépám, de ha egyszerűen csak megsütöm őket, éppen hogy csak jól lakunk volna ketten. Így valami tartalmasabbat hoztam össze: zöldségfasírtot. Bármilyen zöldséggel variálható, kerülhet bele gomba, cukkini, tök, vagy akár karalábé is. 

Hozzávalók:
600 g burgonya
200 g brokkoli
120 g sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, fűszerkömény
petrezselyem, kakukkfű
1 kk. ételízesítő
1 ek. citromlé
100 g reszelt sajt (pl. Gouda)
4-5 ek. liszt
100 g fetasajt
125 g natúr joghurt
2 ek. tejföl
pár csepp citromlé
kapor
olaj a sütéshez

1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Külön lábosban, szintén sós-ételízesítős vízben a rózsáira szedett brokkolit is megfőzzük.
2. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a megtisztított sárgarépát, a sajtot, apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, végül a répát. Sóval, borssal, köménnyel és a zöldfűszerekkel ízesítjük. Meglocsoljuk az evőkanálnyi citromlével. Mikor megpirult, húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá az apróra vágott, főtt brokkolit.
3. Krumplinyomóval törjük össze a burgonyát, keverjük bele a sajtot és ha már langyosra hűlt, dolgozzuk hozzá a felvert tojást. Mehet bele a zöldségkeverék, és annyi liszt, hogy formázható masszát kapjunk. Egy evőkanállal vegyünk ki a masszából, formáljunk lapos pogácsákat, forgassuk meg egy kevés lisztben és bő, forró olajban süssük aranybarnára. Itassuk le róla a felesleges zsiradékot.
4. A fetasajtot villával törjük össze. Adjuk hozzá a joghurtot, a tejfölt a citromlevet és a kaprot. Ezzel az öntettel, friss salátával vagy ecetes céklával kínáljuk a puffancsokat.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Padparadsa
    Szeretnék adni neked egy díjat. Nézz be hozzám.
    http://usubufood.blogspot.com/2011/05/szezamos-bundaban-sult-sparga-remoulade.html

    VálaszTörlés
  2. Kedves Foodafok, nagyon köszönöm, hogy rám gondoltál! :))

    VálaszTörlés