2011. május 19., csütörtök

Wokban sült zöldséges-tojásos tészta...

...aminek az égvilágon semmi köze Japánhoz. Csak halványan hasonlít. Sóhajnyit emlékeztet... Én legalábbis az ilyen ízek kapcsán intenzíven magam elé képzelem a térképen kockásra mintázott rizs- és babföldeket, a párhuzamosan futó utakat és csatornákat, az éjjel megvilágított eper-fóliasátrakat, az örökké elvarázsoló torii kapukat, a Joyfull-feliratokat... huh! Ha belelendülök, rámegy a poszt Japán címszavakban történő bemutatására. Vissza a vacsorámhoz! Készítettem már yakisobát, ez is olyasmi, csak gomba és tojás is került bele. Laktató, gyors és finom.
Végül azoknak, akik érti, miről beszélek:" Chizu de oshiete kure masen ka?" ;)

Hozzávalók (szerintem kétszemélyes adag lesz belőle):
2 db sárgarépa
2 nagyobb fej gomba (csiperke)
2 szál újhagyma
4-5 levél káposzta
rizstészta (1 csomag negyede, négy kockának van csomagolva)
2-3 ek. szójaszósz
2-3 ek. ketchup
1 ek. cukor
2 tojás
só, bors, chili
olaj

1. A gombát meghámozzuk, felszeleteljük. Az újhagymát karikákra, a sárgarépát hosszú, vékony szeletekre, a káposztát csíkokra metéljük.
2. A rizstésztához vizet forralunk, a tésztára öntjük, 7-8 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
3. A wokba (vagy ha nincs nagyobb teflonserpenyőbe) olajat hevítünk, belezúdítjuk a zöldségeket, és 8-10 percig pirítjuk őket. Borssal, chilivel ízesítjük. Sózni a végén érdemes, mert a szójaszósz önmagában is elég sós! Felöntjük a szójaszósszal, megszórjuk cukorral, hagyjuk benne karamellizálódni a zöldségeket. Végül ketchuppal ízesítjük.
4. Lazán felverjük a tojásokat egy kevés sóval, és a zöldségekhez öntjük. Összesütjük a tojással és tálaljuk. Ha van egy kevés ecetes gyömbérünk, kínáljuk mellé, jól harmonizál az édes-sós ízekhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése