Születésnapi torta helyett készült ez a fogás. Skandináv jellegű, üde tavaszias ebéd sikeredett a lazac-spárga-újkrumpli kombinációból. Nem hiányzott belőle a citrom és a kapor sem.
Hozzávalók a spárgához:
1 csomag (fehér) spárga
1 ek. mustár
1 ek. méz
1/4 citrom leve
~4-5 ek. olívaolaj
petrezselyem, lestyán
só, bors cukor
A spárga fás végét levágjuk, zöldséghámozóval meghámozzuk, úgy, hogy a fejét ne sértsük meg. Sós-cukros vízben feltesszük 20 percre főni, úgy, hogy a spárgahegyeket csak az utolsó öt percben lepje el a víz, mert azok sokkal gyorsabban puhulnak. Amíg fő, összekeverjük a mustárt, a mézet, a citromlevet, kevés sóval, borssal és a zöldfűszerekkel, végül evőkanalanként belekeverjük az olajat. A forró spárgát az öntetbe forgatjuk és fogyasztásig állni hagyjuk.
Hozzávalók a citromos-kapros újkrumplihoz:
1/2 kg apró szemű újburgonya
1/4 citrom leve
só, bors
fél csomag friss kapor
olaj
A krumplit megmossuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és kiolajozott tepsibe borítjuk. Forrón megfűszerezzük sóval-borssal, apróra vágott kaporral, rácsavarjuk a citrom levét és mehet is a sütőbe. Negyed óra- 20 perc sütés elegendő neki.
Hozzávalók az öntethez:
egy kis pohár tejföl (én ma a piacon házi tejfölt vettem, össze sem lehet hasonlítani a boltival. Mintha egy teljesen más tejterméket kóstolnék!)
~3-4 ek. majonéz
só, bors, pár csepp citromlé
fél csomag friss kapor
Egy edényben összekeverjük a hozzávalókat.
Tálalás:
Minden tányérra 2-3 szelet füstölt lazacot teszünk. (A vékony szeleteket tekerjük rózsaformára.) Adjuk mellé a kihűlt spárgát, a forró újkrumplit, és öntsük nyakon a kapros-majonézes öntettel. Díszítsük egy szál kaporral.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
-
Évek óta őrizgetek egy hagyományt. Amikor szállingózni kezd az első hó, megünneplem a csodát egy tepsi citromos-narancsos süteménnyel. Mos...
-
Kreatív blogger lettem! Nagyon köszönöm Szemirámisznak (akinek ugyebár van egy függőkertje, és ő maga a világ egyik csodája) és Duendének ...
-
Közeledik a tavasz, és én is csatlakozom a költözőmadarakhoz... Hosszas mérlegelés, vívódás után úgy döntöttem, a Levin módra blog egy új...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése