2011. május 10., kedd

Spárga füstölt lazac rózsával

Születésnapi torta helyett készült ez a fogás. Skandináv jellegű, üde tavaszias ebéd sikeredett a lazac-spárga-újkrumpli kombinációból. Nem hiányzott belőle a citrom és a kapor sem.

Hozzávalók a spárgához:
1 csomag (fehér) spárga
1 ek. mustár
1 ek. méz
1/4 citrom leve
~4-5 ek. olívaolaj
petrezselyem, lestyán
só, bors cukor

A spárga fás végét levágjuk, zöldséghámozóval meghámozzuk, úgy, hogy a fejét ne sértsük meg. Sós-cukros vízben feltesszük 20 percre főni, úgy, hogy a spárgahegyeket csak az utolsó öt percben lepje el a víz, mert azok sokkal gyorsabban puhulnak. Amíg fő, összekeverjük a mustárt, a mézet, a citromlevet, kevés sóval, borssal és a zöldfűszerekkel, végül evőkanalanként belekeverjük az olajat. A forró spárgát az öntetbe forgatjuk és fogyasztásig állni hagyjuk.

Hozzávalók a citromos-kapros újkrumplihoz:
1/2 kg apró szemű újburgonya
1/4 citrom leve
só, bors
fél csomag friss kapor
olaj

A krumplit megmossuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és kiolajozott tepsibe borítjuk. Forrón megfűszerezzük sóval-borssal, apróra vágott kaporral, rácsavarjuk a citrom levét és mehet is a sütőbe. Negyed óra- 20 perc sütés elegendő neki.

Hozzávalók az öntethez:
egy kis pohár tejföl (én ma a piacon házi tejfölt vettem, össze sem lehet hasonlítani a boltival. Mintha egy teljesen más tejterméket kóstolnék!)
~3-4 ek. majonéz
só, bors, pár csepp citromlé
fél csomag friss kapor

Egy edényben összekeverjük a hozzávalókat.

Tálalás:
Minden tányérra 2-3 szelet füstölt lazacot teszünk. (A vékony szeleteket tekerjük rózsaformára.) Adjuk mellé a kihűlt spárgát, a forró újkrumplit, és öntsük nyakon a kapros-majonézes öntettel. Díszítsük egy szál kaporral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése