2011. december 26., hétfő

Töltött káposzta nagymama módra

Ahány ház, annyi töltött káposzta. És minden tájegység, háztartás a sajátjára esküszik. Én nagy töltött káposzta rajongó vagyok, előítélet-mentsen vonzódom mindegyikhez. Jöhet a szabolcsi paradicsomos, az erdélyi vagy bármelyik verzió. Ezt most anyukám készítette, a nagymama receptje alapján.

Hozzávalók egy termetes fazékhoz:
1500 g szálas savanyú káposzta
1 fej édes káposzta
1000 g darált sertés lapocka
500 g kolozsvári húsos szalonna
150 g rizs
3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors, vegeta (házi)
őrölt kömény, majoránna, őrölt gyömbér
kurkuma, őrölt rozmaring, kakukkfű
őrölt piros paprika
néhány evőkanál liszt

Az édes káposzta torzsáját kivágjuk, forrásban lévő sós vízbe tesszük, majd leveleire bontjuk. A nagyobb leveleket kétfelé vágjuk.
A darált húst, a rizst, 1 fej apróra vágott vörös hagymát, a lereszelt fokhagymát, a tojást és a fűszereket összekeverjük. Egy kevés langyos vizet adhatunk hozzá, hogy a massza lágyabb legyen.
A blansírozott káposztalevelekbe töltjük a húskeveréket. A megmaradt káposztát csíkokra metéljük, és a savanyú káposztához keverjük.
A fazekat kikenjük zsírral.
A szalonnát elnegyedelve legalulra tesszük. Erre jön egy réteg káposzta-keverék, majd egy sor töltelékes káposzta. (Ügyeljünk, hogy a nagyobb csomagok kerüljenek alulra!)
A maradék két fej hagymát vágjuk nagyon apróra. Ebből szórjunk a töltelék tetejére, majd egy evőkanálnyi liszt és egy kevés piros paprika-szórás következik.
Erre ismét szálas káposzta, majd töltött, majd hagyma-liszt-paprika.
Addig rétegezzük, míg a hozzávalók el nem fogynak. A legtetejére szálas káposzta kerüljön. Ezt is szórjuk meg a hagyma-liszt-paprika hármassal.
Öntsük fel annyi meleg vízzel, hogy épp ellepje, majd lassú tűzön legalább két óráig rotyogtassuk.
Finomabb lesz, ha néhány napig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Tejföllel, friss kenyérrel kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Ez a nagyi féle töltött káposzta nagyon jól hangzik. Érdekes keveréke az édes és a savanyított káposztának. Nem is tudom, melyik tájegységre jellemző. Kár, hogy nem tettél fel fotót az ételről is.

    VálaszTörlés
  2. Hobbychef, pótoltam a hiányolt fotót. A pontos tájegységet nem tudom megmondani. Anyukám az Alföldről származik, de hallottam már erdélyit is, aki így készítette...

    VálaszTörlés
  3. Ugyanígy készítem, nagyi receptje, és ő is alföldi volt. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi Duende, akkor megvan a válasz! :))

    VálaszTörlés