2012. február 10., péntek

Majonézes sárgarépasaláta

A sörben sült csirke mellé készült ez a saláta. A két recept szájhagyomány útján valami tévéműsorból került hozzám kedves szomszédaim közvetítésével.
Épp, ahogy szeretem: gyors, egyszerű és rendkívül finom.
Ráadásul megdöntöttem saját tévképzetemet, és TUDOK házi majonézt készíteni! :)


4 nagyobb sárgarépát meghámozunk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és kevés sóval lesózzuk. Állni hagyjuk, majd amikor levet ereszt, kinyomkodjuk belőle, és meglocsoljuk egy fél citrom levével.1 tojás sárgájához sót, fehér borsot és egy evőkanál dijoni mustárt, ízlés szerint citromlevet adunk. Habverővel keverni kezdjük és állandóan kevergetve vékony sugárban étolajat adunk. (~1,5 dl kell hozzá) Mikor kezd összeállni a mártás, bátrabban önthetjük az olajat, de az elején fontos a figyelmes adagolás, különben a tojás és az olaj különválnak. Végül keverjünk hozzá két-három kanál tejfölt és egy gerezd reszelt fokhagymát.
Hideg helyen legalább egy órát állni hagyjuk.

4 megjegyzés:

  1. Nézz be hozzám, van egy meglepetésem! :) Nagyon tetszik a blogod! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Linyah! Nagyon kedves vagy, köszönöm a díjat. :)

    VálaszTörlés
  3. Érdemes kipróbálni a majonézt hidegen sajtolt napraforgó olajból, vagy olívaolajból is. Egészen más karakterű mindegyik.

    VálaszTörlés
  4. Nekem az olíva túl erőteljes majonézben. Azt jobb szeretem salátán...

    VálaszTörlés